Nyheter

Provoserer Israel

Palestinernes søknad til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) provoserer Israel, men det er mange hinder før en sak kan komme for retten.

Medlemssøknaden ble i går overlevert FNs generalsekretær. Dermed har den palestinske president Mahmoud Abbas tatt i bruk et potensielt kraftig våpen og trådt over det Israel og USA lenge har advart mot som en rød linje.

LES OGSÅ: Bosettere gikk til angrep på amerikanske diplomater

Krigsforbrytelser

I teorien kan palestinsk medlemskap føre til at israelske offiserer og andre enkeltpersoner blir etterforsket og tiltalt av ICC for krigsforbrytelser i de okkuperte områdene. Samtidig utsetter palestinerne seg for det motsatte, ved at det for eksempel kan reises sak mot palestinere som står bak rakettangrep mot sivile mål i Israel. De palestinske selvstyremyndighetene risikerer dessuten ødeleggende økonomiske og politiske mottiltak.

LES OGSÅ: Netanyahu: Israelske soldater skal ikke trekkes inn for ICC

Den palestinske søknaden ble offentliggjort dagen etter at FNs Sikkerhetsråd stemte ned et resolusjonsutkast med krav om israelsk tilbaketrekning fra de okkuperte områdene innen to år. Forslaget om palestinsk uavhengighet innen 2017 fikk bare tilslutning fra åtte medlemsland i rådet, ett for lite til å bli vedtatt, og USA slapp å bruke sin vetomakt.

LES OGSÅ: Israelske tjenestemenn pågrepet i korrupsjonssak

Svekket Abbas

Men den israelske jubelen varte ikke lenge. Abbas er svekket og presset på hjemmebane og tar nå steget videre til ICC etter flere år med resultatløs fredsprosess. Israels statsminister Benjamin Netanyahu – som kjemper for gjenvalg 17. mars – kaller søknaden hyklersk og hevder at Palestina er «ikke en stat, men en enhet tilknyttet en terrororganisasjon».

Palestinerne prøvde også etter Gaza-krigen for seks år siden å gå til ICC med sine påstander om israelske krigsforbrytelser, men ble stanset av at de ikke var anerkjent som stat og heller ikke hadde undertegnet Roma-statuttene som regulerer ICCs jurisdiksjon og virksomhet. Nå er det siste på plass, og i november 2012 fikk Palestina observatørstatus i FN.

LES OGSÅ: Ny rapport: Hver tredje israeler lever i fattigdom

Mange hindringer

Flere hindre må passeres før palestinerne eventuelt kan få prøvd israelere for ICC:

• Først må ICC anerkjenne Palestina som et fullt medlem og godta signeringen av Roma-statuttene. Det antas at sjefsanklager Fatou Bensouda vil akseptere søknaden.

• Deretter må palestinerne levere ICC en formell klage mot for eksempel israelske offiserer eller ledere. ICC kan bare håndtere saker mot individer, ikke stater. Det er ventet at Israel vil svare både med økonomiske sanksjoner og med å klage palestinere inn for domstolen.

• Aktor i ICC må avgjøre om klagen gir grunnlag for å innlede etterforskning. ICC er en spesialdomstol som er ment som en siste mulighet til rettsforfølgelse dersom et lands myndigheter nekter, eller ikke er i stand til, selv å etterforske saken.

• Israel kan unngå ICC ved selv å sette i gang rimelig etterforskning, slik de har gjort gjennom 13 granskinger etter sommerens Gaza-krig.

• Selv om ICC starter full etterforskning, er ikke det noen garanti for at det blir reist tiltale. For at det skal skje må aktor være av den oppfatning at skylden til den anklagede krigsforbryteren kan bevises utover rimelig tvil.

LES OGSÅ: Palestinerne er flyktningene ingen vil ha

Bare afrikanere

Hittil er det bare reist saker mot afrikanske statsborgere i ICC. Israel har ikke signert Roma-statuttene og er ikke medlem av ICC. Myndighetene er dermed ikke forpliktet til å utlevere hverken beviser eller borgere til en eventuell rettssak i ICC.

Palestinerne kan ikke levere inn klager som relaterer seg til hendelser før 29. november 2012, da Palestina ble anerkjent med observatørstatus av FNs generalforsamling. Dermed begrenses deres mulighet til å føre fram saker mot individer relatert til etablering av bosettinger i de okkuperte områdene.

LES OGSÅ: Mads Gilbert kåret til årets navn – ikke alle gratulerer

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter