Nyheter

Presser på for å møte fengslet minerydder

Diplomater har ikke fått besøke norske John Sörbö i fengsel.

Over ett døgn etter at John Sörbö ble pågrepet av sudanske soldater, har norske diplomater fortsatt ikke fått besøke ham i fengselet i Khartoum.

Ambassaden i den sudanske hovedstaden jobber på spreng for å få tilgang til den norske minerydderen John Sörbö (50) i fengsel. Men foreløpig har ambassaden ikke engang fått en offisiell bekreftelse på hvor nordmannen sitter i varetekt.

– Vi vet ikke konkret hvor han befinner seg, men har bedt om umiddelbar adgang, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til NTB.

LES OGSÅ: Norsk minerydder fengslet i Sudan

Mineryddere. Den erfarne minerydderen Sörbö, som jobber for Norsk Folkehjelp, var i en gruppe på fire som ble pågrepet av sudanske soldater i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag.

Også en britisk FN-medarbeider var med i gruppen sammen med en sørafrikansk og en sørsudansk minerydder.

En dag med diplomatisk tautrekking førte ikke fram søndag. Kjemprud sier han antar at de fire satt i avhør.

– Vi har gitt uttrykk for klar misnøye med at vi ikke har fått besøke ham i fengselet. Dette er en plikt Sudan har og en rett Norge har i henhold til folkeretten, understreker underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

Regimet i Khartoum hevder gruppen ble pågrepet på sudansk side av grensen, i Heglig-området, og anklager dem for å ha drevet med spionasje.

– De ble pågrepet inne på sudansk side av grensen mens de holdt på med mistenkelig arbeid, sier talsmann Sawarmi Khaled for Sudans væpnede styrker ifølge nyhetsbyrået AFP.

Avviser. Landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp vet fortsatt ikke nøyaktig hvor Sörbö og de andre var da de ble pågrepet.

– Det er bare rykter og spekulasjoner om hvor de befant seg, og dette er noe vi ikke får vite med sikkerhet før vi får ham i tale, sier Ledang.

Han sier imidlertid at Sörbö ikke har drevet med spionasje eller «mistenkelig arbeid».

– Det avviser vi på det sterkeste. En slik påstand er helt absurd, sier Ledang.

Den sørafrikanske organisasjonen for minerydding som har ansatt to andre av de pågrepne, hevder gruppen ble bortført.

– Bortføringen skjedde godt inne på sørsudansk territorium, sier Ashley Williams i organisasjonen Mechem og avviser alle anklager fra Khartoum.

Uforutsigbart. Regimet i Sudan er uforutsigbart, og det har vært tilfeller der folk har blitt sittende lang tid i fengsel for angivelig å ha brutt sudansk lov.

Fredag ble det kjent at medlemmer av FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) har sittet fengslet i Sudan i nærmere to måneder etter at de ble pågrepet i de samme grenseområdene av sudanske styrker, skriver DPA.

Ambassadør Kjemprud vil ikke spekulere på hva som kan skje med Sörbö. Men Norsk Folkehjelp har i årevis vært kjent som en torn i øyet på regimet i Khartoum på grunn av sin tydelige støtte til Sør-Sudan under borgerkrigen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) blir holdt løpende orientert om saken, og Norge jobber tett med Storbritannias og Sør-Afrikas ambassade samt FN.

– Vi får et møte på høyt nivå i sudansk UD mandag, sier Andersen.

Omstridt. Hegligs status er i det siste blitt gjenstand for en ny konflikt. Sør-Sudan har begynt å hevde at det oljerike området er omstridt, og at de har historisk hevd på det. Tidligere i april gikk sørsudanske soldater inn i området, men trakk seg ut igjen etter omfattende internasjonalt press.

Sudan holder knallhardt på at Heglig tilhører nord. Området har heller ikke vært blant de fem grenseområdene som partene tidligere har forhandlet om.

Sudans president Omar al-Bashir har erklært unntakstilstand i flere områder på grensa til Sør-Sudan. Unntakstilstanden gjelder blant annet områder i Sør-Kordofan, der Heglig ligger.

Sør-Sudan har samtidig varslet FN om at landet kommer til å trekke ut alle sine politifolk og soldater fra det omstridte grenseområdet Abyei. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter