Nyheter

Panikken brer seg

Både aksjekurser og oljepris falt kraftig i Asia tirsdag morgen.

I Sør-Korea stupte kursene nærmere 10 prosent.

Den japanske indeksen Nikkei-225 hadde falt 4,4 prosent midt på dagen lokal tid, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong stupte 6 prosent rett etter at børsen åpnet. Nedgangen i Shanghai var på drøye 2 prosent.

Handelen stanset. I Seoul ble handelen stanset i noen minutter for andre dag på rad da aksjekursene hadde falt 7 prosent. Da handelen kom i gang igjen, fortsatte kursene å rase.

– Vi befinner oss på et fryktelig sted, dette er mørke dager. Spørsmålet folk stiller seg, er hvor mye mer det kan falle, sier aksjemegler Chris Weston, som jobber for selskapet IG Markets.

Nedgang i Australia. Også i Australia begynte handelsdagen med en kraftig nedtur, og verdien av aksjene på Sydney-børsen ble redusert med over 4 prosent.

– Folk handler med utgangspunkt i følelsene i øyeblikket, i stedet for å se på den rasjonelle situasjonen. Panikken har bredt seg, sier Weston, som selv kommer fra Australia.

Nedgangen i Asia kommer i kjølvannet av mandagens kraftige nedgang i USA og Europa. Dow Jones-indeksen falt med 5,5 prosent, og investorene i New York hadde sin verste dag siden finanskrisen i 2008.

Samtidig viser nye tall fra Kina at inflasjonen i juli lå på det høyeste nivået på over tre år.

Inflasjonsnivået forrige måned tilsvarer 6,5 prosent per år, noe som var høyere enn analytikerne hadde ventet på forhånd.

Olje under 100 dollar. Nordsjøolje ble omsatt for under 100 dollar fatet i Asia tirsdag, etter at prisen hadde falt med 3,7 prosent.

Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med hele 6,4 prosent til 76,1 dollar fatet.

Lav økonomisk vekst og store gjeldsproblemer både i USA og europeiske land er hovedårsaken til at både aksjekurser og oljeprisen faller. Nedgraderingen av USAs kredittverdighet før helgen førte til mer usikkerhet i markedene.

Fondsforvalter Wesley Legrand fra selskapet Grand Private Equities tror den amerikanske sentralbanken i løpet av kort tid vil forsøke å dempe uroen med nye såkalte kvantitative lettelser. Strategien omtales ofte som å «trykke penger» og innebærer økt risiko for inflasjon.

– Standard & Poor's nedgradering av USAs kredittverdighet er en gjentakelse av Wall Streets krav om kvantitative lettelser, hevder Legrand.

– Vil granske nedgradering. Det amerikanske Senatet ønsker å granske nedgraderingen av USAs kredittverdighet, ifølge en kilde som har uttalt seg til flere internasjonale nyhetsbyråer.

Det er bankkomiteen i Senatet som angivelig skal se nærmere på Standard & Poor's beslutning om å nedgradere USA.

Enn så lenge er det uklart om det vil bli igangsatt en formell etterforskning, ifølge kilden, som jobber tett på bankkomiteen.

Smittes av Europa. USAs president Barack Obama diskuterte mandag den økonomiske krisen med statsministrene i Spania og Italia, José Luis Zapatero og Silvio Berlusconi.

– Presidenten sa at han satte pris på tiltakene som Spania og Italia har satt i verk for å ta tak i umiddelbare økonomiske utfordringer og bedre konkurranseevnen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Under et arrangement mandag for å samle inn penger til valgkampen neste år sa Obama at de økonomiske problemene i Europa «skyller innover USA». Han la til at høy statsgjeld og underskudd på statsbudsjettet er problemer som han har arvet fra tidligere amerikanske regjeringer.

Tidligere på dagen forsikret Obama at USA fortsatt vil overholde gjeldsforpliktelsene sine. Uttalelsen bidro imidlertid ikke til å bremse aksjefallet på Wall Street.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter