Nyheter

– Pågrepne aktivister på vei hjem innen 48 timer

Israel begynte natt til onsdag deporteringen av de 620 aktivistene som ble besluttet utvist.

Innenriksministeren i Israel sier de vil være ute innen 48 timer.

– Det er besluttet at de pågrepne skal deporteres umiddelbart, sto det i en pressemelding fra Nir Hefez, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, som ble sendt ut tirsdag kveld.

Prosessen med å sende de 620 aktivistene som skal slippes fri ut av Israel begynte natt til onsdag, og var ifølge innenriksminister Eli Yishai ventet å være gjennomført innen 48 timer.

Nordmenn i god behold. Norges ambassaderåd i Israel, Vebjørn Dysvik, sa tirsdag at de tre nordmennene som deltok i Gaza-konvoien ikke var siktet for noen kriminelle forhold. De kan dermed ventes å komme hjem til Norge alt onsdag, ifølge Dysvik.

Dysvik fikk tirsdag besøke Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som sitter i fengsel i byen Beer Sheva i Negev-ørkenen. De tre skal være medtatte, men ved godt mot.

Ambassaderåden sier de tre har fortalt til ham hva de opplevde på båten, men at han vil ikke videreformidle de tre nordmennenes historier.

– Det må selv fortelle sine historier når de kommer ut, understreker han.

Norske myndigheter har protestert på behandlingen av de norske borgerne.

Første svensker hjemme. Forfatter Henning Mankell og riksdagsrepresentant Mehmet Kaplan kom tirsdag kveld hjem til Sverige, nesten to døgn etter den israelske militæraksjonen i Middelhavet.

Mankell møtte pressen på Landvetter flyplass utenfor Göteborg tirsdag kveld.

– Det er på en måte bra at dette blir synlig, sa Mankell til pressen, og utrykte samtidig stor sorg over at ni av aktivistene ble drept i militæraksjonen.

– Det er på tide å innføre sanksjoner mot Israel, sa Mankell, som sa han absolutt ikke angrer på reisen, til tross for den blodige utgangen sammenstøtene mellom aktivister og israelske soldater fikk.

Uenighet

Beslutningen om å utvise 620 aktivister fikk støtte av forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Avigdor Lieberman, men flere av regjeringsmedlemmene skal ha hatt motforestillinger mot å slippe aktivistene fri, skriver avisen Yedioth Ahronoth i sin nettutgave.

Ifølge ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, ville en løslatelse sende feil budskap til omverdenen.

Derfor foreslo Aharonovitch å beholde 15 prosent av aktivistene for å stille dem for retten i Israel.

Den israelske regjeringen avgjorde til slutt at kun de av de opprinnelig 682 pågrepne aktivistene som videoopptak klart viser at brukte vold mot de israelske soldatene skal holdes tilbake. Trolig dreier det seg om et trettitalls aktivister.

Nye forsøk

Samtidig som presset mot Israel øker, planlegger propalestinske aktivister nye forsøk på å bryte blokaden av Gazastripen.

Organisasjonen Free Gaza Movement opplyste tirsdag til Reuters at skipet MV Rachel Corrie forlot Malta mandag med kurs for Gazastripen. Skipet er lastet med nødhjelp og har 15 aktivister om bord.

En løytnant i den israelske marinen sier hans enhet står klar til å blokkere skipet.

Identifisering. Gjennom hele tirsdagen ble Israel kritisert for mandagens angrep mot båtene som var på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og aktivister.

Det israelske militæret har bekreftet at ni personer ble drept da soldatene bordet de seks skipene i konvoien mandag morgen.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at fire av de drepte er tyrkere, mens nasjonaliteten til de fem andre fortsatt var ukjent natt til onsdag.

Innen identiteten til de døde blir offisielt fastslått, kan ikke obduksjon av de drepte gjennomføres. De eksakte dødsårsakene er derfor ennå ikke fastslått, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter