Nyheter

Opprørspoliti fjernet demonstrantene i Geziparken

Protestene fortsatte andre steder i Istanbul natt til søndag etter at opprørspoliti fjernet demonstrantene i Geziparken.

Mens folk tutet i bilhorn og samlet seg på balkonger og i vinduer for å vise støtte til demonstrantene, ble parken stormet lørdag kveld.

Politifolkene rev ned telt, bannere og barrikader. Både tåregass og vannkanoner ble brukt mot parkokkupantene. Deretter ble rengjøringsmannskaper sendt inn for å rydde området.

Men andre steder i byen fortsatt protestene. Det ble bygget barrikader og tent bål, og hovedveien til Atatürk-flyplassen ble blokkert, ifølge en lokal TV-stasjon. Flere tusen mennesker demonstrerte i arbeiderklassestrøket Gazi.

Også i hovedstaden Ankara var det protester, og flere medlemmer av den tyrkiske nasjonalforsamlingen sluttet seg til demonstrantene her.

KESK, ett av de største fagforbundene i Tyrkia, varsler generalstreik mandag i protest mot politiaksjonen mot demonstrantene i Geziparken.

Advarsel fra Erdogan. Aksjonen startet kort etter at statsminister holdt en tale i Ankara hvor han ba aksjonistene dra hjem. Begrunnelsen var at det søndag skal holdes en stor demonstrasjon i Istanbul til støtte for regjeringspartiet AKP.

– Vi holder vår Istanbul-markering i morgen. Jeg sier det klart: Taksimplassen må evakueres. Hvis ikke, vet dette landets sikkerhetsstyrker hvordan de skal evakuere den, sa Erdogan.

Da politiet gikk til aksjon, la demonstrantene på flukt. Mange søkte tilflukt på dyre hoteller i nærheten, og flere begynte å brekke seg på grunn av tåregassen de pustet inn.

– Vi forsøkte å flykte, og politiet forfulgte oss. Det var som en krig, sier Claudia Roth, en av lederne for partiet De grønne i Tyskland. Hun var i Geziparken for å vise støtte til demonstrantene.

Aksjonistgruppen Taksim solidaritet hevder politiet skjøt med gummikuler og at flere hundre ble såret. Myndighetene i byen mener det riktige taller er 29 og opplyser at ingen har fått alvorlige skader.

Vil redde parken. Demonstrantene som de siste ukene har holdt til i Geziparken, forsøker å redde den fra utbygging.

Aksjonen ble utløst av planer om å fjerne den grønne lungen for å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket. Demonstrantene frykter at bygningen vil bli gigantisk kjøpesenter.

Erdogan gikk tidligere i uka med på å legge byggeplanene på is i påvente av rettslig behandling av saken. Han varslet samtidig at han ville gjennomføre en folkeavstemning om byggeplanene.

Men dette var ikke nok til å få aktivistene til å forlate stedet. De har gjort det klart at det nå handler om mer enn bare parken.

– Vi blir værende, for våre krav er ikke blitt møtt av regjeringen, sier Ata, en av demonstrantene.

– Jeg har store forhåpninger til dette landets framtid og min egen framtid. Tyrkia vil aldri bli det samme igjen, sier han.

Demonstrasjonsbølge. Ett av aktivistenes viktigste krav er at politisjefene må få sparken i byer hvor politiet har utøvd vold mot demonstranter. I tillegg krever de at fengslede demonstranter løslates.

I alt fire personer har mistet livet og nærmere 7.500 er såret i uroen i Tyrkia de siste ukene.

Demonstrasjonene spredte seg raskt videre fra Istanbul da Gezi-aksjonen startet i slutten av mai, og uroen er i stor grad blitt oppfattet som et generelt opprør mot Erdogan selv og han lederstil.

Statsministeren har på sin side fordømt demonstrantene som «ekstremister» og «plyndrere.

Erdogan har hatt makten i Tyrkia siden 2002 og er en av landets mest populære politikere. Men demonstrasjonsbølgen har vist at det også finnes en sterk opposisjon mot ham.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter