Nyheter

Økonomisk vekst øker forskjellene mellom fattig og rik

De fattige blir bare enda fattigere, til tross for sterk økonomisk vekst i de rikeste landene.

Gapet mellom fattige og rike har økt i 14 av G20-landene, melder den humanitære organisasjonen Oxfarm. De har gjennomført en undersøkelse i 18 av dem.

– Alt for mange politikere og regjeringer har prioritert økonomisk vekst først, og interessene til fattige mennesker lavere. De har godtatt at de fattige blir enda fattigere, sammenlignet med de rikeste. Og de lar de fattigste bære kostnaden av den økonomiske veksten, som blant annet er ødeleggelsen av miljøet, sier organisasjonen i en pressemelding.

Trussel. Oxfarm arbeider selv med bistand og menneskerettigheter over hele verden gjennom 15 underorganisasjoner. Organisasjonen viser blant annet til et ekspertpanel nedsatt av World Economic Forum som fastslår at lønnsforskjellene er den største trusselen verden står overfor.

I rapporten kommer det fram at forskjellene har øket mest i Russland, Kina, Japan og Sør-Afrika siden 1990, men de er også økende i rike land som Canada, Storbritannia og Tyskland.

Lyspunkter. Det eneste rike landet i G20-gruppen som har lykkes med å redusere forskjellene, er Sør-Korea. Det samme har også skjedd i Brasil, Argentina og Mexico, men her er forskjellene fremdeles store.

– Denne analysen smadrer en gang for alle forestillingen om at økonomisk vekst vil nå fram til de fattigste, sier en av rapportforfatterne, Caroline Pearce.

Politiske tiltak. – Hvis G20-landene vil bekjempe fattigdommen må de gjøre mer enn å fremme vekst. De må innføre en politikk som øker inntektene til de fattige og beskytter den mot miljøødeleggelser, heter det i pressemeldingen.

Rapporten fra Oxfarm peker på fem satsningsområder som reduserer forskjellene mellom fattig og rik: Helse, undervisning, progressiv beskatning, styrking av kvinners rettigheter og økt tilgang til jord for fattige.

Her øker forskjellene:

Russland (22 prosents økning siden 1990)

Kina (12,1 prosent)

Japan (7,8 prosent)

Sør-Afrika (5,8 prosent)

Canada (4 prosent)

India (3,9 prosent)

Tyskland (3,4 prosent)

Storbritannia (3,1 prosent)

USA (3,1 prosent)

Australia (3,0 prosent)

Indonesia (2,7 prosent)

Italia (2,6 prosent)

Frankrike (0.9 prosent)

Tyrkia (0.2 prosent)

Her minker forskjellene:

Brasil (5.1 prosents reduksjon siden 1990)

Sør-Korea (2.8 prosent)

Argentina (0.8 prosent)

Mexico (0.4 prosent)

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter