Nyheter

OECD: Norsk bistand må bli mer effektiv

OECD gir mye skryt av norsk bistand, men sier den kan bli enda bedre og mer effektiv. Utenriksminister Børge Brende (H) er langt på vei enig i forslagene til forbedringer.

Hvert femte år endevender Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) norsk bistand. Evalueringen som ble overlevert Brende i går er full av lovord, men sier samtidig at norsk bistand bør bli mer effektiv, resultatorientert og målrettet.

– Mange punkter kan forbedres, blant annet ved å konsentrere bistandssatsingen noe og måle bistandseffekten bedre enn i dag. Hovedinntrykket er likevel at Norge er blant de mest progressive giverlandene. Norge fører en god, sjenerøs og effektiv bistandspolitikk, sier visegeneralsekretær Rintaro Tamaki i OECD til Vårt Land.

Passer regjeringen. Hans anbefalinger for å forbedre bistanden blir møtt med velvilje fra utenriksminister Børge Brende. Flere av de viktigste forslagene fra OECD passer som hånd i hanske med den blåblå regjeringens signaler om en ny bistandspolitikk:

• Brende kritiserer at Norge nå gir bistand til hele 112 land over 115 budsjettkapitler. Han sier at regjeringen allerede er i gang med å gjøre som OECD anbefaler; å konsentrere bistanden både geografisk og tematisk. Det betyr bistand til færre land og på færre områder, men Brende vil vente med å konkretisere hvem og hva som skal kuttes.

• Også i forrige evaluering, i 2008, kritiserte OECD Norge for å smøre bistanden for tynt utover. Dette har knapt bedret seg. I 2011 la de 20 største mottakerne bare beslag på en tredjedel av norsk bistand, mot gjennomsnittlig 46 prosent tidlig på 2000-tallet. Brende lover å levere bedre på dette punktet enn de rødgrønne.

• OECD understreker betydningen av handel og næringsvirksomhet for å skape økonomisk vekst og utvikling, og anbefaler Norge å legge enda sterkere vekt på sivil sektor. Brende understreker at nettopp bistand som kan stimulere økt næringsvirksomhet er en utviklingspolitisk hovedsatsing for regjeringen. Han sier at Norge skal være en pådriver for friere og mer rettferdig verdenshandel.

Vil forbedre. – Dette er en ærlig og seriøs rapport som gir den nye regjeringen en unik mulighet til å styrke norsk utviklingspolitikk med mer effektiv og målrettet bistand. Norge gir og skal gi betydelig bistand, men denne rapporten forteller oss at det ikke er nok, sier Brende.

Samtidig er Brende glad for at rapporten berømmer Norge for å være innovative på mange områder innen bistand. Blant det som får skryt er Norges vilje til å se etter alternative støtte- og finansieringsformer for å redusere fattigdom og skape vekst. OECD viser til bistandsstøttede programmer for næringslivsutvikling innenfor fornybar energi, Olje for utvikling-programmet og etableringsstøtte til småbedrifter for å stimulere private investeringer.

OECD etterlyser enda sterkere satsing på bistandstiltak som kan skape et mer fordelaktig klima for å stimulere private investeringer i samarbeidslandene. Også dette er som musikk i ørene til Brende, som ønsker å gjøre det enda bedre enn tidligere utviklingsminister Erik Solheim (SV) på dette området.

Effektivitet. En gjennomgående kritikk i OECD-rapporten er behovet for et sterkere resultatfokus og bedre målstyring i norsk utviklingspolitikk. Brende sier at for å få mest mulig utvikling for hver krone, må Norge bli bedre på å sette tydelige forventninger i forkant, og gjennomføre systematisk evaluering og læring i etterkant.

Utviklingspolitisk leder Wencke Fone i Kirkens Nødhjelp frykter at langsiktige utviklingsmål kan tapes av syne dersom det rettes for ensidig oppmerksomhet om lettfattelige måter å måle bistanden på:

– Det ligger en fare i at for mye av bistanden skal måles på enkle og synlige mål som antall skolepulter, vaksinestikk og blyanter. Det er langt vanskeligere å måle effekten av arbeid med fred og forsoning, oppbygging av demokrati og utvikling av mer kompetente skattemyndigheter, understreker Fone.

Fone understreker at langsiktig utvikling er komplisert og sammensatt. Hun sier at de sivile bistandsorganisasjonene allerede i dag opplever utstrakte resultatkrav, med tunge og kostnadskrevende krav til rapportering.

Mer skryt. Rintaro Tamaki i OECD gir Norge ros for å holde fast ved målet om en høy bistandsandel, som ligger rundt 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) hvis den globale skogsatsingen mot klimagassutslipp regnes med.

– Med fortsatt høy økonomisk vekst i Norge betyr det en betydelig økning i volumet av bistanden fra år til år, men dette trenger ikke stå i veien for effektiv bruk av midlene, sier Tamaki.

– Er det et uheldig signal at den nye regjeringen ikke har en egen utviklingsminister?

– Ikke nødvendigvis. For Norges del kan man like godt snu det på hodet: Dere har så gode og sofistikerte systemer for bistand at den ikke er avhengig av en egen statsråd for å bli gjennomført og prioritert på en effektiv måte, sier Tamaki.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter