Nyheter

Norske turister fryktet tsunami

Landene i og rundt Indiahavet slapp med skrekken da kraftige jordskjelv utløste tsunamivarsler onsdag.

Norske turister var blant de mange som måtte evakuere.

Sammen med fem andre nordmenn var Odd Magne Kjeldstad fra Tønsberg ute og ruslet i gatene i Patong på det thailandske ferieøya Phuket da han skjønte at noe var på gang onsdag.

– Lokalbefolkningen begynte å bli urolige. Vi lurte på hva som skjedde, og fikk høre at det var tsunamivarsel, forteller Kjelstad.

Panikk. – Etter hvert var det en folkestrøm på vei opp mot høyden, og vi valgte å følge strømmen, sier Kjelstad. Han forteller at det var lite informasjon til å begynne med.

– Men da vi hadde kommet ut av byen og var på vei mot et bratt skråning, begynte det å gå alarmer. Vi klatret opp så fort vi kunne. Det var panikk blant enkelte, og det var en dyster stemning. Mange var redde, også vi. Vi tok dette svært alvorlig, vi har jo friskt i minne hva som skjedde i 2004, sier han.

Kjelstad og reisefølget hans satt i tre og en halv time i den bratte skråningen, 85 meter over havet. Først i 19-tiden lokal tid våget de seg ned etter å ha fått forsikringer om at tsunamifaren var over.

Små flodbølger. Kun små flodbølger på under én meter er registrert etter skjelvene utenfor Sumatra i Indonesia onsdag.

Det første skjelvet, som inntraff i 10-tiden norsk tid, hadde en styrke på 8,6. Det ble fulgt av flere etterskjelv og et nytt kraftig skjelv på over 8. Hovedskjelvet hadde sitt episenter utenfor Sumatra, omtrent på samme sted som det voldsomme skjelvet i 2004.

Rystelsene kunne merkes så langt unna som i Singapore, Thailand og India. Det ble utstedt tsunamivarsel i både Indonesia og Thailand, så vel som i India, Sri Lanka og så langt bort som Kenya. Men tsunamien uteble, og varslene ble trukket noen timer senere.

Det har ikke kommet meldinger om savnede eller omkomne verken i Indonesia, Thailand eller andre utsatte steder, og det er heller ikke meldt om skader på bygninger og infrastruktur.

Rask evakuering. Phil Charlesworth i Røde Kors i Indonesia forteller at tsunamivarslene ble sendt ut med en gang etter at skjelvet inntraff, slik rutinene nå tilsier. Det gjorde at lokale myndigheter raskt kunne sette i gang evakuering av folk fra de utsatte kystområdene.

Nervene sto i høyspenn i flere timer i Indonesia og Thailand, der åtteårsdagen for den voldsomme tsunamikatastrofen i 2004 ble markert for kort tid siden.

– Det ble panikk etter de første skjelvene i dag i en befolkning som fortsatt er traumatisert etter hendelsene i 2004. Og hvert etterskjelv øker forståelig nok bekymringen deres, sier Charlesworth.

Merket lite. Flere nordmenn som er på ferie i Thailand, forteller at de merket lite til skjelvene.

– Man får liksom ikke følelsen at det er ekte så lenge man ikke ser det, sier Daniel Berg Johannessen (25) fra Oslo. Han ble evakuert fra Patong som følge av tsunamivarselet i Thailand.

Heller ikke Cathrine Aasebø Bakken, på ferie i Krabi med mann og to barn, merket noe til skjelvene. Familien lå ved bassenget da hotellets ansatte ba alle om å samle seg i resepsjonen, det høyeste punktet på hotellområdet. Hun mener situasjonen ble håndtert profesjonelt fra hotellets side.

– Jeg har inntrykk av at de har veldig god kontroll på evakueringen. De vet hva de skal gjøre, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter