Nyheter

Norsk press i våpenforhandlinger i FN

Verden har frist på seg til fredag med å bli enige om regler for våpenhandel. Norge presser på for å få stormaktene med på avtale som er god nok.

Avtalen det forhandles om i FN, skal begrense flyten av såkalte konvensjonelle våpen, som omfatter alt fra maskingevær til krigsskip og kampfly.

– Utkastet som foreligger nå, mener vi fortsatt er for svakt, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB

Store våpeneksportører som USA, Russland, Kina, samt India, som er verdens største våpenimportør, stritter imot en sterkere avtale. Men Norge forsøker nå å legge press på stormaktene for å få dem på glid. Ambassadene i Washington, Moskva og New Delhi har sendt folk til utenriksdepartementene for å forsøke å overtale dem. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil dessuten snakke med den britiske visestatsministeren Nick Clegg.

– Vi trykker på de knappene vi har mulighet til å trykke på for å gjøre vårt i sluttspurten, sier Larsen.

Store hull. Det er to mangler i avtaleutkastet som Norge er spesielt opptatt av: Det omtaler ikke handel med ammunisjon, og det mangler kriterier for å hindre våpensalg til land som bryter menneskerettighetene og humanitær rett.

Larsen kaller uregulert våpenhandel og spredningen av håndvåpen for et av verdens største humanitære problemer. I dag blir ett menneske drept hvert minutt av våpen, som det ikke finnes noen internasjonale handelsregler for. Håpet har vært at en avtale vil kunne redusere lidelsene. Men en rekke organisasjoner mener hullene i avtaleutkastet er så store at den ikke vil kunne redde noen menneskeliv.

– Det er en stor fare for at denne avtalen bare vil befeste status quo, heller enn å endre noe, sier Peter Herby, som leder våpenenheten i Den internasjonale Røde Kors-komiteen til nyhetsbyrået Reuters.

– Disse smutthullene kan lett utnyttes slik at våpen kan leveres til dem som vil bruke dem til å begå alvorlige brudd på menneskerettighetene, slik vi ser i Syria, sier Brian Wood i Amnesty International til AFP.

Kan si nei. Statssekretær Larsen mener det fortsatt er håp om å få til en avtale som er akseptabel, om ikke optimal, og som kan være utgangspunkt for å fortsette prosessen med å regulere våpenhandelen. Denne er enda mer krevende enn da verden fikk avtaler om miner og klasevåpen, påpeker han.

Dersom teksten ikke blir bedre, vil ikke Norge støtte avtalen om våpenhandel.

– Det vil alltid være kompromisser, og det er viktig å få med de store produsentene. Men det er en smertegrense for hva vi mener er akseptabelt, sier Larsen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter