Nyheter

– Norge vurderer militær innsats i Irak

I USA samler president Obama støtte til krig mot IS. Nå åpner Børge Brende opp for deltakelse.

Mandag morgen kom meldingen om at utenriksminister Børge Brende (H) vurderer norsk, militær innsats i Irak.

I USA levner president Barack Obama ingen tvil: USA er i krig mot Den islamske stat (IS), som skal ha nesten 31.000 soldater i Irak og Syria.

Krigstrommene lyder i Washington. Den såkalte Islamske staten skal nedkjempes:

– USA er i krig med IS på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilhengere verden over, sier Josh Earnest, talsmann for Det hvite 
hus. Forsvarshovedkvarteret Pentagon sier det samme.

LES OGSÅ: Kritiserer KrF for våpenrasling

Til å lede krigen mot de ytterliggående islamistene som kontrollerer store landområder i Irak og Syria har USAs utenriksminister John Kerry utnevnt en general med lang erfaring fra USAs kriger i Asia. John Allen var tidligere amerikanernes øverste militære leder i Afghanistan. Han har også lang erfaring fra Irak.

Mot styrkene som USA nå mobiliserer, står en voksende gruppe krigere. Ifølge USAs etterretningstjeneste CIA har IS opp mot 31.000 bevæp­nede menn i Irak og Syria. Land-
områdene de kontrollerer er utropt til et kalifat.

LES OGSÅ: Kan islamismen stanse?

Norsk verbalstøtte

Til krigen mot IS bygger USA opp to grupper av koalisjoner:

Ni land har takket ja til å delta i en egen koalisjonsstyrke sammen med USA: Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Polen, Canada, Australia 
og Danmark. Norge er ikke spurt.

En multinasjonal, politisk koalisjon mot IS. Et 40-tall 
nasjoner, blant dem arabiske stater som Jordan, Libanon, Irak, Emitatene, Qatar, Saudi-Arabia og Egypt, har takket ja etter at utenriksminister John Kerry har utfordret dem til å stille opp.

LES OGSÅ: Ekstremistene og deres ofre

Norge slutter seg til den siste gruppen:

– Vi støtter Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe IS på ulike måter. IS’ usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig, sier utenrikminister Børge Brende (H) til NTB.

Omfattende

Egypt etterkommer USAs bønn om å støtte kampen mot IS, men president Abdel Fattah al-Sisi vil at en internasjonal allianse mot den selvproklamerte 
islamske staten også skal rette seg mot islamistiske grupper i Egypt. Les: Det Muslimske brorskapet.

– Enhver internasjonal koalisjon for å bekjempe terrorisme må være omfattende og ikke rette seg inn mot bare en spesifikk organisasjon eller ett område, mener Sisi.

Egyptiske myndigheter har tidligere sagt at IS har opprettet kontakt med Egypts farligste militante gruppe Ansar al-Maqdis, som står bak drap på hundrevis av politifolk på Sinai-halvøya siden kuppet mot president Mohamed Mursi i fjor.

Egypt ville uten tvil vært fornøyd med internasjonal handling mot Ansar al-Maqdis, og også mot Mursis Muslimske brorskap, som president Sisi­ har stemplet som en terror­bevegelse.

Teologisk hjelp

For president Obama er det viktig å få Egypt med på laget. Landet er et intellektuelt senter i Midtøsten, og kan spille en betydelig rolle i å motvirke den ideologiske innflytelsen til IS. USA ønsker konkret at Egypt skal bruke Midtøstens ledende islamske universitet, Al-Azhar, som er basert i Kairo og har en tusenårig historie, til å spre et budskap om at IS’ ekstremistiske ideer er i strid med islam.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter