Nyheter

– Norge sletter Burmas milliardgjeld

Landet får ettergitt hele sin gjeld til Norge, nærmere 3 milliarder kroner,

Burma får ettergitt hele sin gjeld til Norge, nærmere 3 milliarder kroner, opplyser regjeringen i landet.

Den såkalte Paris-klubben av kreditorland er enige om å halvere gjelda til Burma,  opplyste regjeringen i landet mandag.

Hele gjelda til Norge, 534 millioner dollar eller nærmere 3 milliarder kroner, blir ettergitt, mens Japan sletter gjeld for over 16,5 milliarder kroner.

Til sammen får Burma ettergitt gjeld for rundt 33 milliarder kroner, heter det i en kunngjøring fra regjeringen i landet.

Forhandlinger. Paris-klubben er en uformell gruppe av kreditorland som samles regelmessig for å diskutere refinansiering av lån og sletting av gjeld, først og fremst for utviklingsland som er nedsyltet i utenlandsgjeld.

Forhandlingene med Burma ble innledet for ett år siden, og avtalen ble inngått under 19 timer med forhandlinger i Paris i forrige uke, skriver Financial Times.

For å kunne forhandle med Paris-klubben må landet først betale forfalt gjeld til internasjonale låneinstitusjoner, i Burmas tilfelle Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Burma fikk hjelp fra Japan i form av et mellomfiansieringslån på 5,3 milliarder kroner til dette, noe som ryddet vei for en avtale med Paris-klubben.

Roser Norge. – Det var svært tøffe forhandlinger, men Myanmar fikk en god, på visse områder helt eksepsjonell avtale. Dette har virkelig åpnet en ny tid for oss, sier Burmas forhandlingsleder Zaw Oo.

Han roser særlig Japan og Norge for håndsrekningen og mener at den var avgjørende for å få i stand avtalen.

– Japan og Norge var helt avgjørende i å hjelpe Paris-klubben med å komme fram til en relativt rask avtale, mens de internasjonale finansinstitusjonene var helt avgjørende i å overbevise kreditorene om at reformene våre er genuine og i gang, sier Zaw Oo til Financial Times.

Økonomisk vekst

Burma har ikke betalt ned på utenlandsgjelda siden 1980-tallet og skyldte før forhandlingene ble innledet over 62 milliarder kroner.

Landet ble styrt av en militærjunta fra 1962 til 2011, men har nå en sivil regjering – rett nok ledet av tidligere general Thein Sein.

Regjeringen har det siste året satt i verk en rekke demokratiske reformer. Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi har sluppet ut av husarrest og har fått plass i nasjonalforsamlingen.

Verdensbanken anslår at landet i fjor hadde en økonomisk vekst på 5,5 prosent, og spår i sin prognose for inneværende år en vekst på 6,3 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter