Nyheter

Nicaragua og Venezuela tilbyr Snowden asyl

Gir den amerikanske IT-eksperten et lite håp om å kunne forlate transitthallen på flyplassen i Moskva.

Sent fredag kveld kunngjorde Nicaraguas president Daniel Ortega at han vil tilby 30 år gamle Snowden asyl.

– Vi er åpne og har respekt for retten til asyl. Og det er klart at dersom omstendighetene tillater det, vil vi med glede ta imot Snowden og gi ham asyl her i Nicaragua, sa Ortega, som bekreftet at landet har mottatt asylsøknad fra Snowden.

Bare minutter senere meldte Venezuela seg på og ga Snowden valgmuligheter.

Reisemuligheter uklare. Hvordan Snowden skal kunne reise til noen av landene, er uklart, ettersom han er fratatt sitt amerikanske pass og er uten gyldige reisedokumenter.

Snowden er spionsiktet i USA etter å ha avslørt massiv amerikansk overvåking av data- og telenett både i inn- og utland. Menneskerettsgrupper har tatt til orde for at han er en varsler som bør innvilges asyl, men inntil nå har regjeringer i en rekke land avvist Snowdens asylsøknader. Blant dem er flere europeiske land, blant annet Norge og Island. Også Brasil og India har sagt nei.

«Humanitær asyl». Venezuelas president Nicolás Maduro sier han har bestemt seg for å gi «den unge amerikaneren Edward Snowden humanitær asyl».

– Slik at han kan leve i fedrelandet til Simon Bolivar og Hugo Chávez, borte fra den imperialistiske nordamerikanske forfølgelsen, sa Maduro under en parade på landets uavhengighetsdag.

– Utnytter saken. Maduro sliter imidlertid på hjemmebane. Han ble valgt til president i april med bare 1,5 prosents margin, og landets opposisjonsleder Henrique Capriles mener at Maduro utnytter Snowden-saken for å få oppmerksomheten bort fra landets mange problemer.

– Asyl for Snowden løser ikke den økonomiske katastrofen, den rekordhøye inflasjonen, den nye devalueringen som kommer, den økende utryggheten og mangelen på visse typer mat og produkter, skriver Capriles på Twitter.

Skulle Snowden havne i Venezuela, vil det også bety et enda vanskeligere forhold til USA. De to landene har ikke hatt ambassadører i hverandres land siden 2010.

Taust fra Obama. Det hvite hus i Washington vil ikke si noe om asyltilbudene, og henviser til justisdepartementet, som lørdag morgen ennå ikke hadde kommentert saken

Nettstedet WikiLeaks meldte fredag at Snowden søker politisk asyl i seks nye land. For ikke å gjøre det lett for amerikanske myndigheter å utøve press på landene, opplyste ikke WikiLeaks hvilke land han hadde søkt asyl i.

Edward Snowden befinner seg etter alt å dømme fortsatt på transittområdet på Sjermetjevo-flyplassen utenfor Moskva. USA krever ham utlevert, men russerne har så langt ikke gjort noe for å pågripe ham.

Stengte luftrommet. Denne uken førte saken også til en pinlig episode for en rekke europeiske land, som stengte luftrommet fordi de trodde Snowden var om bord i et fly, på vei til Latin-Amerika. Om bord på flyet var imidlertid bare Bolivias venstreorienterte president Evo Morales, som ble rasende over at flyet ble tvunget til å lande i Østerrike. Den spanske regjeringen har senere bekreftet at den hadde fått vite at Snowden var om bord i flyet, uten å oppgi kilden for feilinformasjonen.

– Kan risikere dødsstraff. Amnesty International Norge hevder Edward Snowden kan risikere dødsstraff for spionasje i USA og mener derfor han må få asyl i Norge.

I asylsøknaden skriver generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty at det er en reell fare for at Snowden ved en retur til USA vil bli satt i varetekt under umenneskelige forhold.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter