Nyheter

Mobil og internett beste våpen mot diktatur

TV og fasttelefon får stryk, viser ny forskning.

– Det er langt mer effektivt for demokrati i verden at for eksempel Telenor etablerer seg i land med diktatur, enn at bistandsminister Erik Solheim har gjentagende samtaler med diktatoren. Det siste tror jeg skaper svært få forandringer, sier Indra de Soysa, professor i statsvitenskap ved NTNU til forskning.no.

TV gir propaganda. Hun har studert medielandskapet i 137 land, og konkluderer med at mobiltelefoni og internett er de mest effektive mediene for å fremme demokrati og menneskerettigheter. Fasttelefoni og TV er forbundet med flere menneskerettighetsbrudd.

– TV er spesielt dårlig for menneskerettigheter, fordi myndighetene kan fôre befolkningen med propaganda, mener de Soysa, som er leder for NTNUs globaliseringsprogram.

Hun har sett på årene mellom 1980 og 2006, og tatt høyde for faktorer som rikdom, oljeressurser, borgerkrig, etniske grupper og gjennomsnittlig inntekt i befolkningen.

LES OGSÅ: Forsker: Internett truer demokratiet

Myndighetene kommer ikke unna. Revolusjonsbølgen i Nord-Afrika og Midtøsten den siste tiden har demonstrert internett sitt demokratifremmende potensial. Sosiale medier som Facebook og Twitter har vist seg å være svært viktige kanaler for å samle opposisjonen. Og mobiltelefoner brukes blant annet til å ta bilder av det som foregår og sende det til mediehus i utlandet.

– Myndighetene kan ikke lenger kommer unna med overgrep mot befolkningen. I Burma kan myndighetene fortsatt skyte en mann i gata, og komme unna med det. Men det begynner å bli få slike land igjen, sier de Soysa.

LES OGSÅ: Nobels fredspris til internett?

Afrikansk eksplosjon. Det finnes i dag 1,9 milliarder internettbrukere i verden. 4,6 milliarder har mobiltelefon. I Afrika har det skjedd en eksplosjon i bruken de siste årene. 2 prosent av afrikanerne hadde mobiltelefon ved årtusenskiftet. I 2008 hadde dette tallet steget til 28 prosent. I Nord-Afrika har to tredjedeler av befolkningen mobiltelefon.

LES OGSÅ: SMS gjør oss overfladiske

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter