Nyheter

Mistanke om oljeprisfiksing opprører britiske politikere

Flere britiske politikere reagerer sterkt på at BP, Shell og Statoil mistenkes for å ha manipulert oljeprisen.

Blir mistanken bekreftet, vil det være «en sjokkerende skandale for finansmarkedene våre», mener Chris Leslie, folkevalgt representant for Labour i Parlamentet.

Også Labour-representanten Caroline Flint, som er skyggeminister for energi og klimaendringer, mener oljeselskapene har opptrådt på en sjokkerende måte hvis mistanken viser seg å stemme.

– Forbrukerne må vite at prisen de betaler for energi eller bensin er rettferdig, preget av åpenhet og ikke manipulert av tradere, sier Flint.

– Lett å misbruke. Tidligere er det fremmet anklager om prisfiksing i gassmarkedet, og Labour advarte da om at det er lett å misbruke ordninger hvor egne selskaper utarbeider prisindekser.

Mistanken mot Statoil, BP og Shell dreier seg om at oljeselskapene skal ha gitt misvisende informasjon til selskapet Platts, som utarbeider prisindekser for energimarkedene.

Matthew Oakshott fra Det liberale partiet i Storbritannia sammenligner mistanken mot oljeselskapene med Libor-skandalen i fjor. Da ble det avslørt at flere store banker hadde manipulert London Interbank Offered Rate (Libor), en av verdens viktigste renter.

Både Barclays, Royal Bank of Scotland og sveitsiske UBS ble pålagt å betale flere milliarder kroner i bøter.

Ransaket hovedkontor. Inspektører fra ESA ransaket tirsdag Statoils hovedkontor i Stavanger. I andre europeiske land fikk BP, Shell og Platts besøk av inspektører fra EU.

EU- og konkurranserettsekspert Øyvind Andersen i advokatfirmaet Wikborg Rein sier til Aftenposten at Statoil risikerer en bot på flere milliarder kroner, selv om det er lite trolig at den blir så høy.

Statoils styreleder Svein Rennemo sier imidlertid at han ikke kan se for seg at Statoil er innblandet i prismanipulering. I et intervju med Stavanger Aftenblad framholder han at det er stor bevissthet rundt etisk forretningsførsel i Statoil, hvor den norske staten eier 67 prosent av aksjene.

– Ventet på å skje. Innsatsen for å avsløre ulike former for prismanipulering er blitt trappet opp i kjølvannet av Libor-skandalen, ifølge økonomiprofessor Craig Pirrong ved Universitetet i Houston.

– Politi og reguleringsmyndigheter er ganske opprørt over denne typen påståtte handlinger. De har bevist at de er villige til å slå ned på selskaper som feilinformerer for svært store pengesummer, sier Pirrong til nyhetsbyrået Reuters.

Han mener oljeselskapenes påståtte prismanipulering er en «ulykke som ventet på å skje».

– Jeg husker at jeg kikket på disse problemene for ti år siden, og ingenting er forandret siden den gang, sier Pirrong. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter