Nyheter

Millioner kan dø av falske malariamedisiner

Skadelige kopier utbredt i afrikanske land – barn og kvinner mest utsatt.

Falske og dårlige malariamedisiner selges i en rekke afrikanske land. Nå mener forskere at kampen mot sykdommen kan stå overfor et stort tilbakeslag som kan true millioner av mennesker.

De dårlige kopimedisinene kan skade pasientene og føre til resistens hos malariaparasittene, ifølge forskere. Nå advarer de om at millioner av liv kan gå tapt som følge av at medikamentene har spredt seg utover det afrikanske kontinentet. I perioden 2002 til 2010 var de i salg i hele elleve afrikanske land.

Noen av dem er produsert i Kina, ifølge BBC, som siterer en fersk rapport som er publisert i Malaria Journal.

Forskerne bak studien er fra Welcome Trust-Mahosot Hospital og Oxford University Tropical Medicine Research Collaboration.

For små mengder. Problemet med de falske medisinene er at flere av dem inneholder feil farmaseutiske ingredienser som bidrar til å dempe malariasymptomene, men uten å helbrede. Samtidig er det i flere tilfeller tilsatt små mengder av virkestoffet artemisinin, som i dag er en av de mest effektive medisinene i behandlingen av malaria.

Tilsetningen skal bidra til at medisinene passerer kvalitetskontroller og blir ansett som ekte. Men fordi mengden virkestoff er så lite, vil det etter alt å dømme ikke drepe parasitten, men i stedet gjøre den resistent.

Hivpasienter utsatt. Noen av ingrediensene i de falske medisinene kan også føre til alvorlige bivirkninger, særlig hvis de blir brukt sammen med blant annet bremsemedisiner mot hivviruset.

En av forskerne som har ledet studien, Paul Newton, ber afrikanske regjeringer om å handle raskt for å hindre spredning av falske malariamedisiner.

– Hvis man ikke handler, vil det true millioner av menneskeliv, særlig barn og gravide kvinner, sier Newton.

Han understreker at den enorme innsatsen som er gjort for å utvikle, kvalitetssikre og spre malariamedisiner vil være bortkastet hvis pasientene ender opp med å ta falske medisiner som ikke helbreder sykdommen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter