Nyheter

Miljøstjerne til værs

Den tidligere fattigjenta Marina Silva kan bli Brasils neste president.

For to uker snudde en tragisk flyulykke opp ned på brasiliansk politikk. Sosialistpartiets presidentkandidat Eduardo Campos omkom, og hans visepresidentkandidat Marina Silva tok over kandidaturet.

Siden har Silva steget sensasjonelt til værs på meningsmålingene. Forleden kom tall som viser at hun er favoritt til å slå sittende president Dilma Rousseff i det forestående valget.

Jordskjelv

– Det vil i så fall være tidenes jordskjelv i brasiliansk politikk. De kommende ukene vil hun oppleve et hardkjør uten like fra de to dominerende partienes presidentkandidater, sier samfunnsgeograf og forfatter av boken Brasil – kjempen våkner, Torkjell Leira.

Historien om 56-åringen fra regnskogen i Amazonas er av det slaget Hollywood elsker. Hun er en av 11 søsken som vokser opp i en lutfattig gummitapperfamilie i Amazonas. Som barn overlever hun fem angrep av malaria, samt hepatitt og tungmetallforgiftning.

– Silva er en sterk og karismatisk politiker, men også vever og preget av mange alvorlige sykdomsangrep. Motstandere vil prøve å så tvil om hun har helse til å lede det gigantiske Brasil gjennom krevende tider, sier Leira.

LES OGSÅ: Bistandskutt: Desse landa lever farleg

Nonnekloster

16 år gammel blir Silva foreldreløs. Hun flytter til delstatshovedstaden Rio Branco og får katolsk utdanning i et nonnekloster. Som den første i sin familie lærer tenåringen å lese og skrive.

Den begavede jenta er først hushjelp, men tar siden universitetsgrad i historie. Samtidig blir hun stadig mer engasjert i politikk, fagforeningsarbeid, kamp og frigjøringsteologi. Bare 36 år gammel blir Silva den yngste senator i Brasils historie.

Det neste gjennombruddet skjer i 2003 da hun blir miljøvernminister i Lula-regjeringen. Der blir den tidligere fattigjenta raskt en internasjonal sensasjon gjennom kampen for å bremse avskogingen av Amazonas. I de kommende årene reduserer Brasil avskogingstakten med 75 prosent.

Grønn helt

– Kampen for bevaring av regnskogen i Brasil er det viktigste som har skjedd i klimakampen etter århundreskiftet, og Marina Silva var selve regissøren bak dette gjennombruddet, sier daglig leder Dag Hareide i Regnskogfondet.

Den reduserte avskogingen i Brasil som Silva kjempet fram, tilsvarer de samlede CO2-utslippene fra Tyskland hvert år, eller de totale utslippene fra bilparken i USA.

Verden over har miljøprisene blitt drysset over Silva. Også i Norge, der hun mottok Sofieprisen i 2009. Da hadde hun gått ut av Lula-regjeringen i protest mot en falmende grønnfarge i politikken. Med sin skepsis mot store vannkraftutbygginger, dyrking av biobrensel og genmodifiserte avlinger ble Silva i økende grad politisk isolert.

Partiskifter

Bruddet med Arbeiderpartiet ledet Silva videre til Det grønne partiet, der hun sikret seg oppsiktsvekkende 19 prosent av stemmene som partiets presidentkandidat i 2010. Et forsøk i 2013 på å etablere partiet Bærekraftig Nettverk falt i fisk, men nå er hun altså Sosialistpartiets fremadstormende presidentkandidat.

– Marina Silva er ingen tradisjonell sosialist. Hun prøver å plassere seg i et politisk sentrum, midt mellom Arbeiderpartiets sentrum-venstreorienterte Dilma Rousseff og den sentrum-høyrerorienterte Aecio Neves fra Det sosialdemokratiske partiet, sier Torkjell Leira.

Silvas bestrebelser på å stake ut en tredje vei i brasiliansk politikk har vært en suksess. Mange velgere har gått i gatene i protest mot regjeringen og er lut lei polariseringen og kranglingen mellom de to dominerende partiene.

Pinsevenn. 56-åringen maner til sosial rettferdighet, kamp mot korrupsjon og bærekraftig utvikling, samtidig som hun lover å spille på lag med markedet.

– Silvas personlige integritet og politiske standpunkter har gjort henne til Brasils mest respekterte og populære politiker. Hun samler stemmer fra et bredt spekter av befolkningen, inklusive fra mange dypt religiøse velgere, sier Leira.

Marina Silva er en dypt troende evangelisk kristen og med i den enorme pinsemenigheten Assemblies of God, som har over 22 millioner medlemmer i Brasil. Hun er motstander av abort og konservativ i mange sosialpolitiske spørsmål, men er forsiktig med å trekke trosbaserte standpunkter inn i politikken.

Tøff kamp

Brasil-kjenner Leira mener hun snarere vinner enn taper velgere på sitt konservative religiøse ståsted. Han tror uansett at hun vil få en tøff reise fram mot valget 5. oktober. Men skulle hun vinne kan hun bli den grønne dronningen mange håper på.

– Silva vil føre Brasil i en langt mer bærekraftig og miljøvennlig retning enn i dag. I et land med stor olje- og gruveindustri vil hun likevel måtte inngå kompromisser som skitner til noe av hennes grønne image, tror Leira.

Regnskogfondets Dag Hareide ser også en slik fare, men velger å være optimist:

– Hun kan bli en global frontfigur i miljø- og klimakampen. En stor fordel er at hun som miljøvernminister erfarte at det er fullt mulig å kombinere økonomisk vekst med en grønn politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter