Nyheter

Miljøgrupper: Obama gjør ikke nok

Miljøverngrupper ønsker president Barack Obamas nasjonale klimaplan velkommen, men synes USA som supermakt må gjøre langt mer.

– Det er ambisiøst, men ikke ambisiøst nok. USA må gjøre mer for å begrense CO2-utslippene, mener klimasjef i Verdens naturfond (WWF), John Nordbo.

– USA er fortsatt verdens eneste supermakt, og det hadde vært å ønske at USA og Obama lever opp til det ansvaret som følger med. Men Obama tar et viktig skritt i riktig retning med sin plan, sier han.

Kullkraft. Nordbo peker spesielt på at Obama tar fatt i problematikken rundt USAs mange sterkt forurensende kullkraftverk, som står for 40 prosent av CO2-utslippene i landet, men som ikke har noe tak på hvor mye de kan slippe ut.

Obama understreket alvoret i klimaendringene da han presenterte klimaplanen tirsdag.

– Spørsmålet er ikke om vi trenger å handle. Vi har overveldende bevis fra forskningen og millioner av målinger som viser endringene. Spørsmålet nå er om vi har mot til å handle før det er for sent, sa han i sin tale på Georgetown-universitetet i Washington.

Obama signaliserte også at den omstridte rørledningen Keystone XL, som skal føre olje fra canadiske oljesandfelt til raffinerier i Texas, bare blir godkjent om det kan bevises at den ikke øker utslippene av klimagasser.

Tung utfordring. Flere eksperter sier at Obama står foran en stor utfordring for å iverksette planene. Det blir tungt å overbevise republikanerne om at en grønn omstilling ikke står i motsetning til vekst, men både vil skaffe jobber og føre til flere penger i statskassen.

En viktig utfordring blir å få innført utslippsgrenser for kullkraftverk før han går av om tre år, noe som hemmes av at det ikke fins en CO2-avgift til å straffe forurenserne og belønne dem som utvikler grønne løsninger.

Center for Biological Diversity kaller planen beskjeden og sier en stor mangel er at den ikke innfører et landsomfattende tak på CO2-utslipp.

Forpliktet. – Vi er glad for å se at presidenten endelig tar tak i klimaendringer. Men sannheten er at det han foreslår ikke er nok i forhold til den skrekkinnjagende størrelsen på klimakrisen, sier Bill Snape.

Snape peker blant annet på at planen ikke tar opp farene som oljeleting i Arktis og utvinning av skiferolje ved hjelp av fracking, innebærer.

Han sier også at planen om å kutte utslipp av drivhusgasser med 4 prosent under 1990-nivået i 2020 er mindre enn det USA forpliktet seg til i Kyotoavtalen og langt fra nok til å hindre katastrofale temperaturøkninger.

Utslippstak. Obama gir miljøverndirektoratet EPA ansvaret for å innføre en regulering av kullkraftverkene innen 2015, men planen sier ikke noe om hvordan det skal gjøres eller hva det vil koste.

– Grenser for utslipp fra kullkraftverk er jobb nummer én, og han må sikre seg at dette blir gjort før han går av om tre år, sier Alden Meyer i Union of Concerned Scientists.

Meyer sier det er helt nødvendig å sette en pris på CO2-utslipp som reflekterer det klimaendringene koster, og at dette er noe en motvillig Kongress må få til.

Langt fra nok. Union of Concerned Scientists og World Resources Institute er enig i Obamas mål om å redusere utslippene til 17 prosent under 2005-nivået i 2020 er mulig, og den letteste måten er gjennom redusert utslipp fra kullkraftverkene.

Men mens ekspertene roser Obama for endelig å ha tatt initiativ, peker de også på at det er på høy tid siden den globale oppvarmingen allerede skyter fart.

– Problemet er blitt mye større mens USA har ignorert det, sier Saleemul Huq ved International Institute for Environment and Development.

Han sier at verden er på full fart mot en temperaturstigning på 4 grader, men at Obamas plan er langt mindre enn det som er nødvendig.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter