Nyheter

Midtøsten-forhandlinger starter i Washington

Etter nærmere tre års stillstand starter nye fredsforhandlinger mellom israelske og palestinske myndigheter i Washington D.C mandag.

– I dag har USAs utenriksminister John Kerry snakket med de palestinske myndighetenes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu og personlig invitert dem til å sende forhandlingsteam til Washington for å gjenoppta samtaler om en endelig avtale, sier talsmann for amerikansk UD, Jen Psaki.

De første møtene er planlagt kvelden mandag 29. juli og tirsdag 30. juli.

LES OGSÅ: Kerry ber Israel studere arabernes gamle fredsplan

Løslater fanger. Kerry har jobbet intenst det siste halvåret for å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Siste puslespillbit kom på plass i helgen da regjeringen i Israel godkjente løslatelsen av 104 arabiske fanger, trolig for å få fart på fredsprosessen med palestinerne. Det har gått nesten tre år siden det var direkte forhandlinger mellom israelere og palestinere.

– Begge ledere har vist en villighet til å ta vanskelige beslutninger som har vært avgjørende for at vi har kommet fram til dette. Vi er takknemlig for deres lederskap, sier Kerry.

Løslatelsen av fanger var til behandling i regjeringen til Benjamin Netanyahu søndag. Den ble godkjent med 13 stemmer for, 7 mot og to avholdende.

LES OGSÅ: Nytt EU-direktiv skaper stor uro i Israel

Betingelse. Palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat ønsker den israelske avgjørelsen velkommen.

– Vi anser dette som et viktig steg og håper at vi kan gripe muligheten som har oppstått på bakgrunn av de amerikanske myndighetenes innsats, sier han.

Palestinas president Mahmoud Abbas satte løslatelsen av fangene, som har vært innesperret siden før Oslo-prosessen i 1993, som betingelse for å gjenoppta forhandlingene.

Netanyahus plan skal gå ut på å løslate de innsatte i minst fire etapper over en periode på ni måneder. Den første gruppen er ment å bli sluppet fri innen få uker.

Ny Midtøstenutsending. Under de forestående forhandlingene i Washington vil den palestinske delegasjonen bli ledet av Saeb Erakat, og fra Israel møter justisminister Tzipi Livni. Amerikanske representanter vi også være til stede.

Søndag kveld kom meldinger om at Martin Indyk, tidligere ambassadør til Israel, trolig blir Barack Obamas nye Midtøstenutsending. Indyk leder i dag avdelingen for utenrikspolitiske studier ved tenketanken Brookings Institution i Washington. En kilde opplyser til Reuters at kunngjøringen av Indyk som ny utsending kan komme mandag.

Obama på banen

Både Israel og Palestina har på forhånd gjort sitt beste for å tone ned utsiktene til noe gjennombrudd når de nå møtes til en ny forhandlingsprosess. Palestinerne sier at ingen forhandlinger kan begynne før det er helt klart at de skal dreie seg om en framtidig palestinsk stat basert på 1967-grensene. Samtidig er flere medlemmer av Netanyahus regjering imot alle forhandlinger som innebærer at Israel må oppgi land og gi det tilbake til palestinerne.

Det er uklart hvordan USA vil forsøke å løse de svært vanskelige stridsspørsmålene. Enkelte eksperter sier president Barack Obama personlig må på banen i forhandlingene om det skal være håp om noen fremgang.

Store problemer. Både Abbas og Netanyahu har lovet å holde folkeavstemning om enhver fredsavtale de eventuelt skulle bli enige om.

Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad ved fredsforskningsinstituttet PRIO peker på at både de israelske og palestinske lederne vil få store problemer med å overtale sine egne.

– Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke en gang støtte i sitt eget parti Likud for en tostatsløsning. På den andre siden har palestinernes president Mahmoud Abbas ingen kontroll over Gazastripen, sier Tuastad til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter