Nyheter

Merkel seirer, men koalisjonen vakler

Valgdagsmålingene tyder på trøbbel for Angela Merkels koalisjonsregjering i Tyskland.

TYSKLAND: Berlin-velgerne gikk til stemmeurnene under en klar høsthimmel søndag, men det kan samle seg skyer over regjeringsspørsmålet.

Valgdagsmålingene antyder at Merkels konservative CDU/CSU ligger an til en oppslutning på betryggende 42 prosent, men koalisjonspartnerne i FDP legger seg rett under sperregrensen på 5 prosent. Merkels sosialdemokratiske utfordrere i SPD ligger an til rundt 26 prosent.

Det har knyttet seg liten spenning til om Merkel kom til å vinne. Populariteten hennes står på fjellgrunn i et Tyskland som har klart seg unna de verste stormkastene i eurosonen.

Spenningen gjelder hvilken regjering tyskerne vil få.

CDUs koalisjonspartner FDP har slitt i skyggen av Merkel, og uten flertall dem imellom kan det tvinge fram en såkalt storkoalisjon mellom konservative CDU, søsterpartiet CSU og erkerivalene i SPD.

Uvillig partner. Merkel har ikke avvist muligheten for en slik storkoalisjon, som hun også ledet etter valget i 2005. Men SPD-leder Peer Steinbrück er ingen villig partner.

Han sa så sent som på valgdagen at han personlig ikke kommer til å bli minister igjen i en Merkel-regjering.

Det kan bety et farvel med Steinbrück i tysk storpolitikk, mens en ny partiledelse vurderer forhandlinger med Merkel.

Det blir uansett ikke noe regjeringsekteskap tuftet på kjærlighet, og Merkel kan se fram til vanskelige forhandlinger og mange harde tak fremover. Søndag kveld kunne hun imidlertid fortsatt håpe at FDP skulle kare seg over sperregrensen.

Følger nøye. Europeiske ledere følger valget i Tyskland nøye. Etter mange harde krav om sparing og kutt fra Berlin håper Sør-Europa kanskje nå på en mildere og snillere tysk politikk i EU hvis SPD blir med i regjering.

Men analytikere ser ikke for seg noen klare omveltninger i den økonomiske politikken, selv med sosialdemokrater i koalisjonskabalen. De støttet nemlig Merkels politikk forrige gang de var med.

Det har også knyttet seg spenning til protestpartiet Alternativ for Tyskland.

Tuftet på sin motstand mot euroen kan de skape mye rabalder i nasjonalforsamlingen i de neste fire årene om de kommer inn i nasjonalforsamlingen. Partiet lå rett rundt sperregrensen på valgdagsmålingene.

Tysklands «mamma». Merkel har loset Tyskland gjennom flere år med krise i Europa og leder et land som kalles Europas økonomiske lokomotiv. Det er en viktig grunn til at hun ligger milevis foran Steinbrück i personlig popularitet.

Fra å bli kalt «jenta» av forgjengeren i CDU Helmut Kohl, går hun nå under kallenavnet «mamma» i Tyskland. Hun er blitt landsmoderen som garanterer for fortsatt stabilitet og fremgang.

Merkels harde økonomiske politikk har skapt mange lønnstapere, et hardere arbeidsliv og magrere trygdeordninger, men tyskerne trenger ikke se lenger enn til Spania, Italia og Hellas for å se hva en annen politikk kunne ført til. Og dermed har heller ikke Merkel lidd samme skjebne som regjeringssjefer sørover i Europa, men kan styre mot sin tredje valgseier.

Selv om koalisjonsspørsmålet er langt fra avklart.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter