Nyheter

Malis kuppmakere åpner grensene

– Det er en spent stemning, sier Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Kuppmakerne i det vestafrikanske Mali har opphevet portforbudet og åpnet ved midnatt grensene.

– Portforbudet er nå opphevet, het det i en kunngjøring som sent tirsdag kveld ble lest opp av en soldat på det statlige fjernsynet.

– Landets grenser vil bli åpnet for trafikk fra midnatt, opplyste soldaten videre.

LES MER: Normisjon har seks barn i Mali

Norske misjonærer. Det var rundt 70 nordmenn i Mali da de militære kuppmakerne slo til natt til torsdag i forrige uke, de fleste av dem tilknyttet misjonsvirksomhet.

Normisjon har en stor kontingent i landet, og Norsk Luthers Misjonssamband, Det Norske Misjonsselskap og Frikirken har også misjonærer i landet.

Tre medarbeidere fra Kirkens Nødhjelp har også sittet innesperret siden kuppmakerne stengte grensene.

– Det er en uoversiktlig situasjon, og det er en spent stemning, fortalte Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til NTB tirsdag.

LES OGSÅ: KN-general i kuppdrama

Touareg-opprør. Malis president Amadou Toumani Touré befinner seg fortsatt i landet, angivelig i en militærforlegning der han beskyttes av lojale soldater.

Kuppet skyldtes angivelig sterk misnøye blant soldatene med myndighetenes manglende evne til å slå ned et touaregopprør i nord.

Opprørerne har utnyttet kuppkaoset og tatt kontroll over flere byer i nord de siste dagene. De rundt 7.000 soldatene i regjeringshæren har ikke greid å stanse dem.

LES OGSÅ: Sikkerhetsrådet fordømmer kuppforsøket i Mali

Ny grunnlov. Militærkuppet har høstet unison fordømmelse verden over, og den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS suspenderte tirsdag Malis medlemskap.

ECOWAS sender også statslederne i Elfenbenskysten, Benin, Burkina Faso, Niger og Liberia til Mali, i et forsøk på å overtale kuppmakerne.

Kuppmakerne kunngjorde på sin side tirsdag at det var innført en ny grunnlov og hevdet at denne sikrer menneskerettighetene og sørger for at Mali vil bli et pluralistisk demokrati.

Soldatene bak kuppet forsikret samtidig at de selv ikke kommer til å stille til valg. Når et eventuelt valg skal holdes, har militærjuntaen ikke sagt noe om.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter