Nyheter

– Likviderer sårede demonstranter i Libya

Opptil 2.000 mennesker kan være drept i urolighetene i Libya, ifølge en fransk toppdiplomat.

Gaddafi-lojale styrker skal ha stormet sykehus og likvidert sårede demonstranter.

Frankrikes menneskerettighetsambassadør François Zimeray sier det finnes klare bevis på at Libyas leder Muammar Gaddafi har begått forbrytelser mot menneskeheten.

– Spørsmålet er ikke om Gaddafi vil falle, men når og til hvilken menneskelig pris, sa Zimeray torsdag.

– Ifølge våre kilder er mer enn 1.000 mennesker drept, kan hende så mange som 2.000, sier han.

Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH) opplyser at styrker som er lojale mot Gaddafi, har stormet flere sykehus i hovedstaden Tripoli og likvidert folk som hadde blitt såret i opptøyene.

– De transporterte vekk likene for at de skulle forsvinne, kanskje for å brenne dem, fordi de vet at utenlandske journalister kommer tettere og tettere på, sier FIDH-leder Slimane Bouchuiguir.

Hendelsene skal ha funnet sted tirsdag og onsdag. Det er imidlertid uklart hvor FIDH har fått informasjonen fra.

– Kontrollerer olje i øst. Regimemotstandere har tatt kontroll over landets viktigste oljeterminaler øst i Libya, opplyser folk i området.

Ifølge innbyggere i Benghazi, som er i kontakt med folk i regionen, er oljeterminalene ved Ras Lanuf og Marsa El Brege nå i hendene på regimemotstandere, som har satt ut vakter ved terminalene.

Ifølge Soliman Karim, som deltar i administrasjonen av Benghazi, fortsetter oljeeksporten, men en annen innbygger antyder at den har stanset opp.

Torsdag snakket Gaddafi i en halvtime på libysk TV og radio, og han benyttet anledningen til å anklage regimets motstandere for å tjene interessene til al-Qaida-leder Osama bin Laden.

Gaddafi sa også at demonstrantene kjemper seg imellom, og at de «hallusinerer fordi de bruker narkotika».

– Mange støttespillere. Selv om Gaddafi virker å ha mistet kontroll over deler av både sitt land og sine militære styrker, har han fortsatt mange lojale støttespillere, påpeker analytikere.

– Det virker som om det fortsatt er mange tusen soldater, kanskje enda flere, som er lojale mot sin leder, sier Alia Brahimi, leder for Nord-Afrika-programmet ved London School of Economics.

– Og det er også rimelig å anta at disse vil ha kontroll over det meste av våpen og annet militært utstyr.

Den Dubai-baserte Libya-eksperten Mansour el-Kikha anslår at Gaddafi raskt kan innkalle mellom 10.000 og 12.000 soldater.

Jon Marks, direktør ved det britiske analyseinstituttet Cross Border Information, peker på at Gaddafi i alle år har skapt splittelse og intern strid hos sine motstandere, som dermed er dårlig organisert og lite samkjørt.

Sprer seg mot vest. Selv om Gaddafi holder stand i Tripoli, sprer opprøret seg til flere byer vest i landet. Opposisjonen har allerede kontroll over viktige byer i øst, blant annet Benghazi. Men meldinger om at Zuara og Misrata vest i landet nå også har falt, bringer opprøret stadig nærmere Gaddafis maktbase.

I Az-Zawiya noen mil vest for Tripoli skal minst 23 personer torsdag ha blitt drept i harde kamper.

Rolig i Tripoli. I Tripoli, der utenlandske medier ikke er sluppet inn, var det ifølge øyenvitner relativt stille torsdag. Folk tør likevel ikke gå ut av frykt for å bli skutt av Gaddafis folk.

– Jeg har ikke hørt skyting i dag, i motsetning til de siste dagene, sier en mann som bor i nærheten av Den grønne plassen i sentrum.

Han sier noen grønnkledde tilhengere av Gaddafi har samlet seg på plassen.

Mange utlendinger som har kommet seg ut av Libya, forteller grusomme historier.

– Plyndring, lik hengt opp i lyktestolper og militære kjøretøyer som kjører bort døde, sier canadiske George, som ble evakuert med en tyrkisk ferje til Marmaris, ifølge The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter