Nyheter

Libanon i høyspenn etter attentat

Bilbomben som tok livet en kjent etterretningssjef i Beirut, kan bli det mest destabiliserende i Libanon siden 2005.

Fem personer ble natt til mandag såret i skuddvekslinger sør i Beirut. Kampene fant sted i et sunnimuslimsk nabolag som grenser til en sjiamuslimsk bydel. Området har flere ganger tidligere vært preget av sammenstøt, men nå er situasjonen spesielt spent på grunn av fredagens drap på en av Libanons fremste etterretningssjefer, Wissam al-Hassan. Han var kjent for å være sterkt kritisk til Syria og Hizbollah, som dominerer dagens libanesiske regjering.

Kritisk fase. Landet er nå i en kritisk fase, kunngjorde Libanons militære styrker mandag.

– Vi ber alle politiske ledere om å være forsiktige når de uttrykker sine standpunkt og meninger, heter det i uttalelsen, der hæren også varsler at den vil iverksette viktige tiltak for å hindre kaos.

Ny voldsspiral? Flere libanesiske analytikere mener at drapet på Hassan kan være begynnelsen på en ny voldsbølge i landet som fortsatt bærer med seg sårene fra borgerkrigen i årene 1975-1990.

– Libanon er allerede splittet i to leirer, hvorav den ene støtter Syrias president Bashar al-Assad, og den andre er imot, fremholder kommentatoren Sarkis Naoum.

Han frykter flere likvideringer og bombeangrep.

– Alt kan skje. Det er umulig å hindre at konflikten i Syria påvirker Libanon, sier han til Reuters.

Midtøsten-eksperten Rami Khouri sier at utviklingen kun er en logisk fortsettelse av den 19 måneder lange konflikten i Syria.

– Det har vært en jevn økning i volden, og nå går vi til neste steg i likvideringer, bombeangrep og kanskje kamper. Det er forferdelig, men ikke uventet, sier han.

USA vil etterforske. Drapet på Hassan har vakt sterk bekymring i land som Frankrike og USA. Ifølge en talskvinne for amerikansk UD har utenriksminister Hillary Clinton allerede ringt Libanons statsminister Najib Mikati for å tilby hjelp i etterforskningen av drapet.

Mikati er under sterkt press fra opposisjonen, som krever hans avgang. Han har selv uttalt at han er villig til å gå av, men at han blir sittende fordi president Michel Suleiman har bedt ham om det av frykt for at det skal oppstå et politisk vakuum i den svært spente situasjonen.

Søndag forsøkte Syria-kritiske demonstranter å storme statsministerens kontor, men de ble stanset av politifolk som brukte tåregass og skuddsalver.

Protesten brøt ut etter at tusenvis av mennesker hadde deltatt i den sterkt følelsesladde begravelsen til Hassan og hans sjåfør, som begge ble drept av bilbomben fredag. Også en tilfeldig kvinne mistet livet, i tillegg til at rundt 100 personer ble såret.

Hassan er nå gravlagt på samme sted som Libanons eksstatsminister Rafik Hariri, som ble drept av en massiv bombe i Beirut i 2005 og som regnes som Hassans mentor.

Hevn? Mange libanesere mistenker Syria for å ville spre konflikten over grensen. Allerede fredag kveld ga ledende politikere Syrias president ansvaret for angrepet.

Men angrepet kan også ha vært en spesifikk hevn ettersom Hassan nylig bidro til at en tidligere Syria-vennlig minister ble arrestert. Ministeren anklages for å ha planlagt bombeangrep i Libanon i samarbeid med syrisk etterretning.

Hassan ledet også etterforskningen av bombeangrepet mot Rafik Hariri i 2005. Også her pekte bevisene mot Syria og Hizbollah.

Enkelte analytikere mener at de som sto bak fredagens angrep, ønsket å gi beskjed om at de kan drepe hvem det måtte være, uansett hvor sentrale maktposisjoner de sitter i. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter