Nyheter

Kyoto-krangel truer klimamøte

Innspurt i forhandlingene tirsdag.

Krangel om Kyotoavtalens framtid kan hindre framgang på klimamøtet i Mexico. Møtet går nå inn i sin siste uke.

Forhandlere fra vel 190 land har i ei drøy uke forsøkt å rydde unna noen av hindringene for å få til en ny internasjonal klimaavtale. Nå overlates arenaen i den mexicanske badebyen Cancún til miljøvernministrene. Innspurten i forhandlingene starter tirsdag.

Forhandlere melder om en viss framgang i enkelte spørsmål, blant dem tiltak mot avskoging, teknologioverføring og etablering av et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland.

USA og Kina skal også ha kommet nærmere et kompromiss i striden om rapportering og overvåking av klimatiltak.

Men striden om Kyotoavtalens framtid overskygger de relativt beskjedne framskrittene som er gjort på andre områder.

Søker kompromiss. Vertslandet Mexico ba i helgen Brasil og Storbritannia forsøke å finne et kompromiss i striden, som kan hindre framgang på andre områder. Det kan bli en tøff jobb, vedgår FNs klimasjef Christiana Figueres.

– Partenes standpunkter (om Kyotoavtalens framtid) er 180 grader fra hverandre, oppsummerte hun i helgen, ifølge Reuters.

Forlenges eller begraves? Det kan ta lang tid før en ny, juridisk bindende internasjonal klimaavtale er på plass og kan tre i kraft. Flere land, blant dem EU og Norge, ivrer derfor for en forlengelse av Kyotoavtalen når den løper ut i 2012. Konkret skal det skje med en ny forpliktelsesperiode om utslippskutt i industriland.

For mange utviklingsland er dette nærmest et hellig prinsipp: Kyotoavtalen er den eneste avtalen som forplikter industrilandene til å redusere sine utslipp.

– Forlengelse av Kyotoavtalen er en hjørnestein for et vellykket resultat i Cancún, sier Abdulla Alsaidi fra Jemen, som leder gruppen av utviklingsland, G77, under forhandlingene.

Kina og USA utenfor. Men verdens to største forurensere, Kina og USA, er ikke omfattet av avtalen. USA har ikke sluttet seg til, og Kina og andre utviklingsland har ikke konkrete forpliktelser om utslippskutt.

Japan har avvist å forlenge Kyotoavtalen, med mindre også USA og raskt voksende land som Kina og India får konkrete utslippsforpliktelser. Også Canada og Russland går mot en forlengelse. Dermed er EU og Norge de eneste industrilandene som forsvarer Kyotoavtalens framtid.

En ny juridisk bindende avtale kan tidligst komme på plass på neste års klimamøte i Sør-Afrika. Men det vil ta flere år før den er formelt godkjent i mange nok land til at den kan tre i kraft.

Dersom Kyotoavtalen ikke forlenges, blir dermed FNs klimakonvensjon fra 1992 den eneste internasjonale klimaavtalen. Det er en uforpliktende rammeavtale uten konkrete mål om utslippsreduksjoner, verken i rike eller fattige land.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter