Nyheter

Kristne på 
flukt ga 
Jesus eget telt

Jesusbarnet fikk denne julen et hjem blant irakiske kristne som har mistet sitt eget.

De mistet alt de hadde. Da Den islamske staten (IS) tok over byen Mosul i Nord-Irak, ble tusenvis av kristne irakere tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Nå har de ingenting, bortsett fra det lille de klarte å bære med seg til den kurdiske ­nabobyen Erbil.

Likevel åpnet de opp telt­duken da en familie banket på rett før julehøytiden. Det var en familie som hadde vandret fra Nasaret til Betlehem, og ­videre østover gjennom de nordlige delene av Den arabiske­ ­ørkenen, inn i Irak og helt opp til den kurdiske hovedstaden Erbil.­

LES MER: Den glemte tragedien

Julepynt

I flyktningleiren Mar Elia var det rom i herberget for Josef, Maria og det lille barnet.

– De ville vise sammenhengen mellom lidelsene til den hellige familien da Jesus ble født og deres egne lidelser i dag. De bor i telt og kunne ikke pynte til jul eller ha et juletre. Teltet ble hele flyktningleirens julepynt, sier Stivan Shany, en kaldeisk kristen kurder som jobber som frivillig i flyktning­leiren. Da de første flyktningene­ ankom, hjalp han til med å sette opp leiren og få fram nødhjelpen.­

LES MER: Flyktet fra IS tre ganger

I sosiale medier

Shany er også frilansfotograf, og bildene­ han tok av Jesus, Maria og Josef som fikk tak over hodet i en irakisk flyktningleir, har den siste måneden gått sin seiersgang på sosiale medier.

Blant dem som kommenterte bildet, er Canon Andrew White, sokneprest i St. Georges kirke, som er Bagdads eneste anglikanske kirke.

– Alt de har igjen er kjærligheten til dette flyktningbarnet. Jesus var også et fattig menneske som ikke hadde noe. For oss i Midtøsten er det alt som betyr noe denne julen, sa soknepresten­.

LES MER: Første jul uten kristne

Østover

Julen vi nettopp har lagt bak oss, var nemlig den første uten kristne i den irakiske byen Mosul på mange hundre år. Et av verdens eldste kristne samfunn ble tatt over av Den islamske­ stat i fjor sommer. En rekke kristne kirker ble ødelagt. Kristne fikk valget: Konvertere til islam, betale den religiøse skatten jizya eller bli drept.

Mange bestemte seg for å flykte. Noen over grensa til Jordan, andre helt til Europa eller USA. Men de fleste dro østover til byene i de kurdiske områdene i Irak.

LES MER: Ikke rom til dem

Tre måltider

Stivan Shany forteller at forholdene er bedre i Mar Elia enn i andre flyktningleirer i nærheten. Her er teltene vanntette, det finnes dusjer og alle får tre måltider om dagen. Barna har lekeapparater. Den kaldeiske kirken sørger også for gratis legehjelp og medisiner til de som trenger det. Pengestøtten kommer fra land som USA, Italia, Tyskland, Østerrike, Nederland og flere.

LES MER: De glemte forfulgte

Vanskelig vinter. Samtidig har det vært en vanskelig vinter. Regn og gjørme har gjort det vanskelig å bo i teltene, som allerede er overfylte av mennesker. Temperaturene har også falt. Et barn har så langt i vinter omkommet.

– Det er også tungt å være langt hjemmefra og ikke vite om du noen gang kan returnere. Mange tenker på å forlate landet og reise til Europa, sier Shany.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter