Nyheter

Kostebrigaden rykker inn

Frivillige væpnet med feiekoster har begynt oppryddingen i engelske byer.

En av byene hvor oppryddingen etter flere dager med plyndring og opptøyerer i gang, er Manchester. Der ble butikker ble plyndret og brent tidligere denne uka.

– Vi fikk beskjed av kommunestyret om å plukke opp alt som kan brukes som ammunisjon igjen i kveld, som for eksempel murstein, forteller Nadia Ghani (24).

Hun er en av flere hundre frivillige som har meldt seg til tjeneste i Manchester. Lignende initiativ er satt i gang også i London og andre engelske byer.

Høy pris. Onsdag kveld var det fortsatt enkelte sammenstøt mellom gjenger og opprørspoliti forskjellige steder i England. Situasjonen så likevel ut til å roe seg, noe som gjorde det mulig å fjerne glass og skrot fra gatene og reparere ødelagte bygninger.

– Flere hundre eiendommer har fått skader, og å ordne alt dette kommer til å koste flere millioner pund, sier Par Karney, som sitter i kommunestyret i Manchester for Labour.

Butikker i sentrum av byen var stengt onsdag, og mange hadde lemmer foran vinduene. Ansatte i en plyndret gullsmedforretning lette bak knuste ruter etter varer som tyvene hadde oversett. De sa de var for rystet til å la seg intervjue av media.

Kjørt ned og drept. Flere steder i England har vanlige folk dannet borgervern i frustrasjon over at politiet ikke har klart å stanse bråkmakerne. Men å forsøke å stanse plyndrerne på egen hånd, er slett ikke ufarlig. I Birmingham ble tre unge muslimske menn kjørt ned og drept mens de forsøkte å beskytte en butikk.

Tariq Jahan, som er far til en av de drepte, ber folk i nabolaget om ikke å forsøke å hevne ugjerningen.

– Jeg mistet sønnen min. Rekk opp hånden hvis du ønsker å miste dine sønner. Hvis ikke, ro deg ned å gå hjem, oppfordret Jahan onsdag.

Unge og gamle. I britiske medier er debatten i gang om hvordan opptøyene kan forklares og hvem som står bak. Ofte blir plyndrerne omtalt som kriminelle, hettekledde, arbeidsløse tenåringer.

Videoopptak av urolighetene viser at bildet i alle fall i en del tilfeller har vært mer komplisert. Både unge og gamle fra fattige bydeler har deltatt i opptøyene. Noen av gjerningsmennene er innvandrere med bakgrunn fra Karibia eller asiatiske land, mens andre er hvite briter.

Jackie (39) fra bydelen Hackney i London sier at både hun og andre voksne deltok i uroen som en protest mot regjeringens politikk.

– Jeg var med på opprøret. Den 16 år gamle datteren min ringte meg og spurte hvor jeg var, forteller Jackie mens hun ler.

Dårligere råd. En 22 år gammel svart mann, også han fra Hackney, peker på at husleiene har steget og at myndighetene har kuttet i barnetrygden. Han er svært misfornøyd med politiet, som han mener opptrer rasistisk.

– Alle brukte dette som en mulighet til å få ut frustrasjon, sier 22-åringen, som selv deltok i opptøyene.

Men flertallet av befolkningen i Storbritannia har en annen virkelighetsoppfatning enn opprørerne i Hackney.

I en ny meningsmåling utført for avisa The Sun, svarer bare 8 prosent at opptøyene skyldes regjeringens innstrammingspolitikk. 42 prosent mener årsaken rett og slett er kriminell atferd.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter