Nyheter

Køen av unge ledige vokser

I løpet av året vil trolig hver fjerde ungdom i EU-landene gå arbeidsledig, advarer OECD.

Den økonomiske krisen i Europa rammer nå ungdom med full tyngde: Mens arbeidsledigheten i EU fortsatt er under 10 prosent, er ledigheten for aldersgruppen 15–24 år nå alarmerende 20,6 prosent. Det er over fire prosentpoeng forverring siden første kvartal i 2008, og tre ganger høyere ledighetsvekst enn for arbeidstakere over 25 år.
Dermed får unge mennesker i Europa en uforholdsmessig stor del av regningen for den økonomiske krisen som startet i 2008. Nå frykter både økonomer og finansmarkeder at krisen kan gå inn i en alvorlig fase to. En fersk OECD-rapport konkluderer med at ungdomsledigheten uansett vil øke og trolig kan komme opp i 24 prosent i EU som helhet innen utgangen av 2010.

LES MER: Økende arbeidsledighet blant innvandrere


41 prosent uten jobb.
I EU er spanjolene blant de hardest rammede i den økonomisk vanstyrte PIIGS-klubben (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania). I mars gikk så godt som hver femte spanjol arbeidsledig. Og enda mer dramatisk: I aldersgruppen 15 til 24 år var ledigheten i Spania hele 41,2 prosent, ifølge siste statistikk fra Eurostat. Den unge generasjon er med andre ord mer enn dobbelt så hardt rammet av ledighet enn den spanske befolkningen som helhet.
I helgen advarte Det internasjonale pengefondet (IMF) om at den spanske økonomien kan spore helt av hvis ikke landet gjennomfører omfattende reformer i arbeidsmarkedet. IMF-resepten er mindre makt til sentrale lønnsforhandlinger, og lavere utbetalinger til dem som mister jobben. Anbefalingen kommer etter at den spanske regjeringen i forrige uke la fram planer om å kutte lønningene i offentlig sektor med fem prosent.
I hele OECD-området på 31 land går nå 15 millioner unge under 25 år arbeidsledige. Det er nær 19 prosent og en økning på seks prosentpoeng – eller fire millioner ungdommer – på bare to år. Av unge som er ferdige med skolegang i disse landene, regner OECD med at hele 30–40 prosent er i risikosonen for ikke å klare å skaffe seg stabilt arbeid.

Vikariater.
Det handler både om skoletapere og om ungdom med utdannelse som likevel ikke klarer å skaffe seg fotfeste i et stadig strammere arbeidsmarked, med en økende andel usikre deltidsstillinger og vikariater. I 2008 arbeidet 35 prosent av alle sysselsatte ungdommer i OECD-området i midlertidige stillinger, en økning fra 30 prosent siden 1998. I land som Polen, Spania, Sverige, Portugal, Frankrike og Sveits jobber rundt halvparten av alle unge i arbeidslivet på deltidskontrakter.

Hver fjerde unge svenske. Vårt naboland Danmark er blant de minst utsatte i EU med en arbeidsledighet på 7,6 prosent. Blant danske unge er ledigheten imidlertid over 14 prosent, og i går varslet den danske regjeringen en kriseplan som blant annet gjør at arbeidsledige bare vil kunne heve arbeidsledighetstrygd i to år, mot fire år i dag. Dansk LO oppfatter tiltakene som en krigserklæring mot dem som står i ledighetskøen eller på kanten av arbeidsmarkedet, der ungdom altså er mest utsatt.
Enda verre er arbeidsmarkedet i Sverige, der mer enn hver fjerde svenske under 25 år er registrert som arbeidsledig. Til sammenligning er ungdoms­ledigheten i Norge – dit mange unge svensker drar for å finne arbeid – rundt 8,5 prosent. Det er likevel er skyhøyt over den generelle arbeidsledigheten på beskjedne 3,3 prosent her i landet. Dermed opplever Norge akkurat samme trend som i resten av OECD-området: Mens det historisk har vært slik at
ledigheten blant ungdom har vært litt over dobbelt så stor som for de over 25 år, er den nå rundt tre ganger høyere.
Frykten er at ungdomsledigheten biter seg fast, og i verste fall fører til en såkalt tapt generasjon med ekskludering fra
arbeidsmarkedet, slik Japan­ opplevde fra 90-tallet og utover. Forskning viser at selv blant dem som har gått ledige i unge år og siden kommer seg inn på arbeidsmarkedet, og det gjelder de aller fleste, så vil de tape­ karriere- og lønnsmessig og dessuten være gjennomgående mindre fornøyde med tilværelsen enn dem som har kommet seg rett i arbeid etter endt skole­gang.

Tysk system. Tyskland utmerker seg med bare 1,5 ganger høyere ledighet blant de under 25 år enn de eldre. Hovedgrunnen er en omfattende lærlingordning som gir de fleste unge muligheten til en smidig overgang fra skole til arbeidsliv, og OECD anbefaler andre land å ta etter dette systemet. Andre tiltak for å redusere ungdomsledigheten er ifølge OECD å satse enda sterkere på å tilby ungdom utdanning og opplæring, samt å følge arbeidsledige opp så de er aktive jobbsøkere. OECD mener samtidig at terskelen for å ta inn unge arbeidstakere må senkes, om nødvendig med lavere minstelønnssatser og reduserte innbetalingskrav til trygdeytelser og andre sosiale ordninger.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter