Nyheter

Kirkenes Verdens­­råd støtter militæraksjon i Irak

Men Olav Fykse Tveit krever en bredere strategi enn bare raketter.

– Mennesker som er utsatt for den ekstreme og voldelige terroren som IS utfører, har både rett til – og ekstremt behov for – beskyttelse. Da må vi benytte de midler som er nødvendig, sier generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd (KV).

LES OGSÅ: Norge sier ja til å bidra militært mot IS

Etisk ansvar

Han mener verdenssamfunnet ifølge FN-prinsippet om «Ansvar for å beskytte» (P2P) må gripe inn når Irak ikke på egen hånd makter å bekjempe IS og beskytte befolkningen. Samtidig advarer Fykse Tveit mot en for snever militær aksjon:

– Vi kan ikke bombe vekk den mentaliteten Den islamske staten står for, eller bombe folk til å mene noe annet. Her trenges et langt bredere politisk og humanitært perspektiv for å skape sikkerhet i regionen.

LES MER: Bødlene fra ørkenen

Fykse Tveit understreker at den militære innsatsen bør skje med FN-mandat. Parallelt må FN og andre sentrale aktører utvikle en helhetlig strategi som gir varig stabilitet.

– Vi må unngå en situasjon der man enda en gang går inn med kraftige midler for å løse noe akutt, bare for å oppleve at det blir kaos etterpå, advarer KV-lederen.

LES OGSÅ: Én av tre mener Norge bør bidra militært mot IS

Kirkeleder

Patriark Louis Sako i den kaldeisk-katolske kirken i Irak støtter en internasjonal aksjon som omfatter militære midler for å slå tilbake IS, men vil ikke at kristne irakere skal etablere militser for å bekjempe IS.

Samtidig er kirkelederen sterkt bekymret for det han betegner som «en akutt og ekstrem humanitær krise» der mange hundre tusen flyktninger i Nord-Irak ikke får den hjelpen de trenger.

– Først ble folk kastet ut i en krise da de måtte forlate sine hjem og flykte fra terroren til IS. Nå risikerer de krise nummer to i de kurdiske områdene der de har søkt tilflukt. Det blir raskt kaldere og mange står uten mat, klær og hus. Nå må det handles fort, var den innstendige appellen fra patriark Sako i et møte med Fykse Tveit denne uken.

LES OGSÅ: KrF vil ha FN-mandat før Norge bidrar i IS-krig

Kristenflukt

Sako representerer et av verdens eldste kristne samfunn. Han legger delvis skyld på USAs invasjon i Irak for den desperate situasjonen landets kristne nå befinner seg i.

– USA sa at de ville sikre demokrati og folkets beste. Men 10 år har gått og situasjonen har tvert imot blitt verre. Det var rundt 1 million kristne i Irak, men mer enn halvparten av dem er blitt fordrevet. Bare 400.000 er tilbake, og flukten fortsetter, sa den irakiske kirkelederen under et besøk i Beirut i forrige uke.

Den kristne minoriteten er ikke eneste offer for etniske motsetninger og ekstreme islamister i Irak. Av over 1,4 millioner irakere som er drevet på flukt siden januar, tilhører den største andelen minoriteten Yazidier.

Også sjiamuslimer og andre ikke-sunnier er under angrep fra IS.

LES OGSÅ: Obamas dilemma – og Norges

Folkemord

Amnesty International skriver i en rapport at IS systematisk angriper minoriteter i Nord-Irak. Amnesty bruker betegnelsene etnisk rensing og folkemord om angrepene som inkluderer bortføringer, massedrap og henrettelser.

– IS gjennomfører foraktelige forbrytelser og har forvandlet landsbygda i Sinjar til blodstenkte dødsmarker, i en brutal kampanje for å utslette alle spor av ikke-arabere og ikke-sunnimuslimer, sier Amnesty-rådgiver Donatella Rovera.

I tillegg til den brutale jakten på de som ikke deler IS sin ekstreme tro, blir det rapportert om utbredt ødeleggelse av kirker, moskeer, klostre, kirkegårder og andre hellige steder.

Flere flyktninger som nylig møtte en delegasjon fra Kirkenes Verdensråd i Nord-Irak, hadde liten tro på å kunne vende tilbake til sine hjem.

– IS har ødelagt fremtiden vår. Vi er redde for å vende tilbake, sa en 14 år gammel kristen jente.

LES OGSÅ: Kritiserer KrF for våpenrasling

Charles-støtte

Den Bagdad-baserte patriark Sako ble beveget og takknemlig da han forleden fikk et oppmuntrende støttebrev fra prins Charles:

– Du kan ikke forestille deg hvor rystet jeg er over å høre om den fullstendig utålelige og barbariske forfølgelsen som ikke bare kristne i Irak lider under, men også noen av deres naboer med en annen tro, skriver prinsen av Wales.

I brevet til den irakiske kirkelederen legger prinsen til at det er hans håp og bønn at handlinger fra godviljens mennesker vil bidra til å «overvinne den djevelske ondskapen som har skapt denne forferdelige lidelsen, slik at freden kan komme tilbake til sivilisasjonens vugge».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter