Nyheter

Kina vil ikke snakke om menneskerettigheter

Prioriterer kontakt med fattige land.

San Francisco/Oslo: Kina har redusert sine menneskerettsdialoger med vestlige land i senere tid. I stedet skal dialog med fattige land styrkes.

Det er konklusjonen til den amerikanske menneskerettighetsgruppen Dui Hua, som for kort tid siden la fram en vurdering av Kinas omprioritering av menneskerettighetsspørsmålet i samtalene med utlandet.

De nye retningslinjene framgår av Kinas andre nasjonale aksjonsplan for menneskerettigheter.

Ikke bare Norge. Kinas menneskerettsdialog med Norge, som Dui Hua kaller «en av de beste», ble lagt på is etter at tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo ble kjent i oktober 2010.

Men det er ikke bare Norge som Kina har avsluttet eller nedprioritert denne typen dialog med.

Senere kansellerte Kina menneskerettsdialogen med Australia, trolig på grunn av Australias beslutning om å stasjonere amerikanske marinesoldater på en base utenfor byen Darwin.

Så er menneskerettsdialogmøter med Nederland og Sverige blitt utsatt på ubestemt tid. Nederland ga en menneskerettspris til den kinesiske aktivisten Ni Yulan, mens Sverige kom med en kritisk rapport om menneskerettighetene i Kina.

Etter kinesisk initiativ er menneskerettsdialogen med EU redusert fra to til ett møte i året.

Informasjonsnekt. Kina har også begynt å nekte å motta lister med navn på personer som utlandet er bekymret for og gir opplysninger om få av de personene det etterlyses informasjon om.

Menneskerettsdialogen mellom USA og Kina er også begrenset til ett møte i året. Årets møte fant sted i Washington i juli. Assisterende utenriksminister Michael H. Posner ledet USAs delegasjon og sa etter at de to dagene med dialog var over at «menneskerettighetssituasjonen i Kina forverres fortsatt».

Den New York-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch fastslo i en uttalelse at dialogen må gi resultater, og reiste en rekke innvendinger mot den. Uten åpenhet hjelper dialogen Kina til å si at landet er engasjert i rettighetsspørsmål mens det utsetter nødvendige reformer, ifølge HRW.

FN-samarbeid. Kinas første nasjonale aksjonsplan for menneskerettigheter kom etter avtale med Kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). Planen gjaldt for 2009-2010. Den nye, andre planen gjelder for årene 2012-2015.

Dui Hua bemerker at flere formuleringer er endret, noen strøket og nye kommet til. Og selv om Kinas utenriksdepartement og OHCHR holdt et meget interessant felles seminar om dødsstraff i desember 2011, har kinesiske diplomater sagt at det ikke blir flere samarbeidsprosjekter før verden slutter å «heve pekefingeren» mot Kina og å ha en «konfronterende holdning».

Ifølge Dui Hua har FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay, tidligere i år stått på Kinas invitasjonsliste. Nå sier kinesiske diplomater at hun ikke kan regne med å bli invitert i nærmeste framtid.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter