Nyheter

Kan miste konservativ høyborg

Økonomisk framgang og femti års historie til tross: De tyske kristeligdemokratene kan miste makten i sin høyborg Baden-Württemberg.

Delstaten, der mange store industriselskaper har sin base, har ledet Tysklands vei mot økonomisk vekst. Kristeligdemokratene CDU har styrt den velstående delstaten i 58 år, men statsminister Angela Merkel ser likevel ikke ut til å kunne motvirke at en rad andre faktorer undergraver partiets oppslutning foran søndagens delstatsvalg.

Atomulykken i Japan, problemene i eurosonen, nå sist i Portugal, og Libya-krigen har virket inn på velgerne.

Meningsmålinger. De tyske kristeligdemokratene går ytterligere tilbake på meningsmålingene foran delstatsvalgene i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz denne helgen.

I en meningsmåling for ukemagasinet Stern og TV-kanalen RTL er de kristeligdemokratiske partiene CDU/CSU gått tilbake 3 prosentpoeng sammenlignet med forrige uke og ligger nå på 33 prosent.

Miljøpartiet De grønne har gått fram 2 prosentpoeng til 20 prosent, mens sosialdemokratiske SPD går 1 prosentpoeng tilbake og får 25 prosent oppslutning.

Statsminister Angela Merkel var på offensiven etter at CDU forrige helg klarte å beholde makten i delstaten Sachsen-Anhalt. Men det ser ut til å gå dårlig i Baden-Württemberg.

Det blåser en sterk Japan-vind over Tyskland etter jordskjelv og tsunami med påfølgende atomkraftkrise.

Passer dårlig. Det passer den sittende regjeringssjefen, Stefan Mappus fra det konservative CDU, svært dårlig. For Mappus har markert seg som en av de fremste forsvarerne av kjernekraft, en energiform som fra før av var omstridt i Tyskland.

De konservative kristeligdemokratene har sittet ved makten i Baden-Württemberg uten avbrudd siden 1953, altså i 58 år.

Den makten blir kanskje ikke videreført ved valget på ny landdag eller delstatsforsamling søndag 27. mars.

Tysklands eldste. Byen Neckarwestheim i Baden-Württemberg huser et av Tysklands eldste atomkraftverk. De sørøstlige områdene av delstaten ligger dessuten «i skyggen av» flere sveitsiske atomkraftverk. Krisen ved japanske Fukushima-Daiichi vekker derfor ekstra uro her.

Tysklands statsminister Angela Merkel har gjort det klart at sju kjernekraftverk som ble åpnet før 1980, skal stenges inntil videre. Blant disse er Neckarwestheim 1 i Baden-Württemberg, som ifølge nyhetsbyrået AFP neppe noen gang blir gjenåpnet.

– Etter de forferdelige begivenhetene i Japan er tiden inne til å satse sterkere på fornybar energi. Vi skal gjøre alt som står i vår makt, slik at dette kan skje raskt, sa Merkel nylig på et valgkampmøte i Offenburg i Baden-Württemberg.

Heftig. Dette er en politikk stikk i strid med det Stefan Mappus har stått for.

– Ingen annen av CDUs regjeringssjefer rundt om i delstatene har engasjert seg så heftig for kjernekraft som Mappus, fastslo nyhetsmagasinet Der Spiegel for kort tid siden.

Men Mappus forstår hvilken vei vinden blåser, skriver avisen Süddeutsche Zeitung. For bare ett år siden gikk han hardt ut mot forslagene om å forkorte atomkraftverkenes levetid. Nå er han for. Men det kan være i seneste laget. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter