Nyheter

«Jeg kjempet mellom Gud og djevelen. Men jeg tok Guds hånd.»

Mario Sepulveda takker Gud for at han ble berget opp av sammenrast gruve.

Én etter én dukker gruvearbeiderne fram fra dypet til ellevill applaus i Chile. – Velkommen til livet, sa president Sebastián Piñera til ellevtemann.

LES OGSÅ: Chile: Pårørende lei av overivrige journalister

17 arbeidere var reddet opp ved 18.30-tiden norsk tid, og redningsmannskapene sa de håpet å få opp de resterende 16 i løpet av dagen, ifølge Reuters. Nye jubelscener utspant seg for hver eneste arbeider som kom opp.

De har tilbrakt 69 dager nesten 700 meter under overflaten, og de første 17 dagene var de helt uten kontakt med omverdenen. De fleste trodde de var døde.

SE BILDER FRA REDNINGSAKSJONEN: Glede for de bergede gruvearbeiderne

Redningsaksjonen onsdag gikk på skinner, og en hel verden gledet seg med et dypt takknemlig Chile.

– Arbeidernes helse er relativt god, sa en fornøyd helseminister Jaime Mañalich til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Chile: Pårørende lei av overivrige journalister

Show. Gruvearbeider Mario Sepúlveda, som var nummer to til å bli heist opp, viste få tegn på svekkelse og dro like godt i gang et lite show etter sine 69 dager i dypet.

Sepúlveda har vært gledessprederen for de 32 andre innesperrede gruvearbeiderne i tiden som har gått. Onsdag lo og spøkte han med redningsarbeiderne og delte ut steiner han hadde tatt med som minne fra oppholdet i gruva.

Han satte i gang et rungende seiersrop blant redningsarbeiderne, som stemte i med «Viva Chile», med en strålende fornøyd president Sebastián Piñera som tilskuer. Piñera var til stede for å motta hver enkelt av arbeiderne og møtte nummer elleve opp fra dypet med ordene «velkommen til livet».

LES OGSÅ: Håp og lengsel etter 33 underjordiske

– Takk for at dere trodde vi var i live, svarte den 56 år gamle gruvearbeideren Jorge Galleguillos.

Mellom Gud og djevel. – Det er utrolig at vi har vært 700 meter under bakken, og at de har klart å redde oss opp, sa Sepúlveda, som uttrykte sin dypeste takknemlighet.

– Jeg trodde hele tiden at det skulle gå bra. Jeg tror på Gud, og det har hjulpet meg veldig, sa han og innrømmet at det hadde vært vanskelig.

– Jeg har vært med Gud og med djevelen. Jeg kjempet mellom de to. Men jeg tok Guds hånd, og det var den beste hånden, sa han og krevde samtidig betydelige forbedringer i arbeidernes rettigheter.

Historisk. Den historiske redningsaksjonen var først ventet å ta rundt 48 timer, men så ut til å kunne gå raskere. Redningen ble overført direkte av fjernsynsstasjoner verden over.

De utrolige fjernsynsbildene viste den ene etter den andre gruvearbeideren som ble heist opp i den trange stålkapselen som fraktet dem opp fra «fangehullet» nesten 700 meter under bakken.

De fleste så overraskende sterke og friske ut. Noen av dem har imidlertid fått hudsykdommer som følge av den høye fuktigheten, andre sliter med blodtrykket eller infeksjonssykdommer, og helsepersonell sier at flere er svært slitne psykisk.

Gledestårer. Ingen av gruvearbeiderne hadde besvimt under redningsaksjonen, slik man fryktet de kunne gjøre. De har ikke gjort annet enn å smile og le til tilskuerne, mediene, vennene og slektningene som støtt måtte tørke bort gledestårer.

Presset slektningene har vært under de siste dagene, har vært enormt.

Den første ut av sjakten, Florencio Avalos, var rolig da han møtte verden. Og så kom de på rekke og rad, også 23 år gamle bolivianske Carlos Mamani, den eneste ikke-chilenske gruvearbeideren, som høytidelig har lovet at han aldri mer skal sette sine bein i en gruvegang.

Bolivia. Bolivias president Evo Morales var til stede og mottok landsmannen med løfter om arbeid og hus om han ville komme hjem.

Yngstemann, 19 år gamle Jimmy Sanchez, som bare hadde jobbet fem måneder som gruvearbeider da ulykken inntraff, skal ha hatt størst psykiske plager dypt der nede under jorda. Men også han smilte og tok seg tid til å vifte med favorittfotballagets flagg før han ble lagt på den obligatoriske båren for helsesjekk.

Eldstemann, 63 år gamle Mario Gómez, falt straks på kne i takkebønn.

Chiles president har nesten ikke gjort annet enn å smile fra øre til øre og dele ut varme og gode klemmer. Aldri før har man klart å redde noen som har vært fanget så lenge og så dypt nede i jorda. Piñera vet det skrives historie.rtalte 23-åringen at myndighetene i Bolivia vil tilby ham både arbeid og bolig dersom han velger å flytte tilbake til hjemlandet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter