Nyheter

Japans atomkrise skaper global redsel for kjernekraft

– EU bør vurdere fremtid uten kjernekraft, sier energikommisær.

EUs atomeksperter bør vurdere om Unionen en dag kan bevege seg bort fra kjernekraft, sier energikommissær Günther Oettinger.

Ekspertene holder møte i Brussel tirsdag.

Oettinger ber delegatene om koordinere EUs politikk på området i lys av situasjonen i Japan.

– Vi må også stille spørsmålet om vi i Europa i overskuelig fremtid kan sikre vårt energibehov uten atomenergi, sier Oettinger til den tyske TV-kanalen ARD.

Tysk tenkepause. Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det mandag klart at planene om å forlenge levetiden til tyske atomkraftverk skal vurderes på nytt.

Frykten for en kjernefysisk katastrofe i Japan sender energipolitiske bølger over Europa og USA. Økt skepsis til atomkraft kan gi en ny vår for fornybar energi.

Den tyske koalisjonsregjeringen har utsatt planene om å forlenge levetida til atomkraftverkene i landet, opplyste statsminister Angela Merkel mandag.

I fjor ble regjeringspartnerne enige om å utvide levetida til Tysklands aldrende kjernekraftverk med opptil 14 år. Men problemene i Japan har ført til at regjeringen foreløpig skrinlegger planene om å få en slik avtale på plass. Landet har 17 atomkraftverk.

– Vi har fått en ny situasjon som vi må se på med helt nye øyne og analysere grundig. Deretter skal vi avgjøre hva som skal skje videre, sa Merkel.

Motstand stor. Motstanden mot atomkraft er stor i Tyskland, og saken er blitt et tema i delstatsvalget i Baden-Württemberg senere i måneden.

Men Tyskland er bare ett av flere land som nå vil ta en ny titt på satsingen på kjernekraft. I Sveits vil ikke myndighetene godkjenne søknader om å erstatte gamle atomkraftverk med nye inntil sikkerhetskravene er gjennomgått på nytt.

Diskuterer sikkerhet

EUs energiministre møtes i Brussel tirsdag for å diskutere atomsikkerhet. Også medlemslandenes strålevern og atomkraftselskaper er invitert.

– Målet er å få førstehåndsinformasjon om hvilke planer for uforutsette hendelser og sikkerhetstiltak som finnes, opplyser EU-kommisjonen.

Frankrike, som har nest flest atomreaktorer i verden, ønsker å harmonisere sikkerhetskravene i Unionen, opplyser miljøminister Nathalie Kosciusko-Morizet.

Bellonas daglige leder Nils Bøhmer sier den usikre situasjonen i Japan påvirker både fagfolk og folk flest i en rekke land.

– Uansett hvordan dette ender, så vil folk trolig bli mer negativt innstilt til kjernekraft, sier han til NTB.

Samtidig understreker han at konsekvensene av atomkrisen i Japan etter alt å dømme ikke vil bli like alvorlige som i Tsjernobyl. Påvirkningen på kjernekraftdebatten vil derfor heller ikke bli like sterk, mener Bøhmer.

Fornybar børsoppsving. Atomulykken i Japan skjer mens atomkraftindustrien er i vekst for første gang på flere tiår. Det er utviklet ny teknologi som er ment å øke sikkerheten, skriver Wall Street Journal.

Kjernekraft er blitt holdt fram som et gunstig alternativ til energikilder som olje og kull når verdens land forsøker å redusere utslipp av klimagasser.

Men nå kan andre og sikrere energikilder som naturgass få en oppsving.

Aksjer knyttet til atomkraft sank på børsene i Asia mandag, mens aksjer knyttet til fornybar energi steg. Det gjaldt blant annet vindkraftselskap og selskap som produserer polysilikon til solceller i Kina. På Oslo Børs steg aksjen til solenergiselskapet REC.

Energi-uavhengig. For USA har atomkraft vært en del av planene for å gjøre landet mer selvforsynt med energi. Senator Joe Lieberman, som leder komiteen for innenlands sikkerhet, ønsker en midlertidig stans i utbyggingen av atomanlegg, selv om han omtaler seg som tilhenger av energikilden.

President Barack Obamas talsperson sier de følger med på det som skjer i Japan.

– Informasjon om hendelsene kommer fortsatt, men administrasjonen vil lære fra disse og forsikre seg om at atomkraft produseres på en sikker og ansvarlig måte her i USA, sa talsperson Clark Stevens til The New York Times.

Energihunger. Raskt voksende økonomier i Asia som India og Kina satser også på atomteknologi for å dekke sitt nær sagt umettelige energibehov. Ekspertene tror ikke ulykken i Japan vil stanse kjernekraftutbyggingen i mange utviklingsland.

– Det blir trolig mindre motstand i utviklingsland på grunn av mangelen på elektrisitet, med mindre de ligger i jordskjelvutsatte områder, sier en leder i den statlige strømleverandøren KEPCO i Sør-Korea.

Kinesiske myndigheter opplyser at de ikke vil endre på sine planer om å bygge flere kjernekraftverk. I India sier det statlige kjernekraftmonopolet NPCIL at det vil gå gjennom sikkerheten. Men myndighetene må regne med at pressgrupper vil kreve bedre sikkerhet og dessuten satsing på fornybare energikilder.

I Russland er det planer om å bygge flere titalls atomkraftverk i årene som kommer, og statsminister Vladimir Putin sa mandag at de ikke har tenkt å endre på disse.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter