Nyheter

Israel starter oljeleting på Golanhøydene

Det er neppe et godt bidrag til snarlig fred i regionen.

Israel åpner for oljeutvinning på Golanhøydene, som landet okkuperte fra Syria i 1967. Det er neppe et godt bidrag til snarlig fred i regionen.

Den israelske regjeringen utstedte nylig legelisens til Genie Energy, et amerikansk-israelsk olje- og gasselskap der Effie Eitam er president.

– Israel gjør nå det samme på Golanhøydene som de har gjort på Vestbredden. De tar seg til rette og skaper fakta på bakken for å gjøre det umulig å gå tilbake til grensene fra 1967, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) i Bergen til NTB.

Mektige bakmenn. Effie Eitam har en omstridt fortid som general i Israel og har vært gransket for krigsforbrytelser. Etter militærkarrieren sluttet han seg til Det nasjonale religiøse partiet og ble statsråd.

Han bor selv i bosetningen Nov i leteområdet sør på Golanhøydene, og han har vakt oppsikt ved å omtale Israels arabiske befolkning som en «kreftsvulst» som må fjernes. Han har også tatt til orde for å likvidere palestinske ledere og fordrive palestinerne fra Vestbredden.

På lista over Genie Energys eiere og rådgivere finner man både USAs tidligere visepresident Dick Cheney, mediemogulen Robert Murdoch og overhodet for den velstående Rothschild-familien, baron Jacob Rothschild.

Sterke reaksjoner. Israelsk oljeutvinning på Golanhøydene vil skape sterke reaksjoner både i regionen og internasjonalt.

Verdenssamfunnet anerkjenner ikke Israels okkupasjon av området, som fram til 1967 var en del av Syria. De israelske bosetningene er derfor ulovlige.

Syrias utenriksminister Walid al-Muallem har alt sendt en klage til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, der han viser til at beslutningen om å starte leteboring er en «fortsettelse av okkupasjonen» og et «grovt brudd» på Sikkerhetsrådets resolusjoner.

Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA går enda lenger og anklager Israel for «å stjele olje» fra Syria.

Rabin satte stopper. Israel vet hvor omstridt det vil være å starte oljeutvinning på okkupert område og har tidligere lagt planene på is.

Det statlige selskapet Israel Oil Exploration fikk på 1990-tallet letelisens på Golanhøydene. Men statsminister Yitzhak Rabin satte raskt en stopper for det i håp om å kunne forhandle fram en fredsavtale med Syria.

Da Benjamin Netanyahu fikk regjeringsmakt i 1996, kunngjorde han at leteboringen ville bli gjenopptatt. Det skjedde aldri.

Nå er Netanyahu tilbake i statsministerstolen, og i februar utstedte energiminister Uzi Landau i all stillhet en ny letelisens for området.

– Betydelige mengder. Genie Energy så ingen grunn til å holde beslutningen hemmelig og sendte ut pressemelding om at de har fått grønt lys til å letebore i et nærmere 400 kvadratkilometer stort område sør på Golanhøydene.

– Området kan inneholde betydelige mengder av konvensjonell olje og gass, het det i pressemeldingen.

Genie Energy er et datterselskap av det amerikanske IDT-konsernet, der Howard Jonas sitter på toppen.

Jonas har tidligere bidratt både til statsminister Benjamin Netanyahus og energiminister Uzi Landaus valgkamp, påpeker den israelske storavisen Yedioth Ahronoth.

Flere israelske og internasjonale medier har omtalt de kontroversielle oljeplanene og påpekt hvilke følger dette kan få i det eksplosive området.

Regimeskifte? På syrisk side av Golanhøydene kjemper opprørere med regjeringsstyrker om kontrollen, og dersom det skulle bli regimeskifte i Damaskus vil ikke de nye makthaverne være mildere innstilt til Israels okkupasjon.

– Tvert imot. Israel ser for seg mange år med ustabilitet i Syria og et maktvakuum som gjør at militante islamistgrupper får fotfeste og anledning til å operere, sier Selvik.

– Israelerne ønsker derfor nå mer enn noensinne å beholde Golanhøydene som en sikkerhetsbuffer, tror han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter