Nyheter

Israel: Ingen sanksjoner mot journalister

Statsminister Benjamin Netanyahu grep inn.

Utenlandske journalister som er med i aksjonen Ship to Gazas båter, skal likevel ikke betraktes som illegale infiltratører og stenges ute fra Israel i ti år. Dette gjorde den israelske statsministeren klart mandag, skriver Jerusalem Post.

Statsministeren har dermed overprøvet innholdet i et brev sjefen for regjeringens pressetjeneste, Oren Helman, sendte ut søndag. Der het det at journalistene måtte vente seg sanksjoner dersom de ble med aksjonistenes båter.

Den internasjonale presseorganisasjonen FPA uttrykker glede over Netanyahus inngripen.

– Vi er glade for at Israel har oppdaget verdien av at journalister får dekke slike begivenheter, skriver organisasjonen i en uttalelse. FPA uttrykker også tilfredshet over at israelske myndigheter innser at journalister må behandles annerledes enn aksjonister.

Med israelske skip. Utenlandsk presse er invitert til å være med på israelske marinefartøy, noe NRK har takket ja til, ifølge Svensk Radio. Det reagerer både Rødt-leder Turid Thomassen og SVs Aksel Hagen sterkt på, skriver NTB.

– De kommer neppe til få et riktig bilde av hendelsene fra den (israelske) motortorpedobåten, sier Hagen i en pressemelding.

Startproblemer. Aksjonen Ship to Gaza har problemer med å få båtene sine av gårde fra Hellas som følge av mangel på seilingstillatelser. Greske myndigheter er presset av både Israel og flere andre land, ifølge aktivistene.

– Vi håper å kunne dra i løpet av de nærmeste dagene. Båtene våre er klare til å seile, vi har bare noen tekniske problemer som må sees på, sier professor og aktivist Vangelis Pissias.

På en pressekonferanse i Aten mandag fremholdt han at Hellas ikke bare er under israelsk press, men at også andre lands regjeringer forsøker å stanse aksjonen, melder NTB.

I forrige uke ga Kypros beskjed om at landet forbyr all sjøfart til Gazastripen. I fjor hadde aksjonen sitt utgangspunkt på nettopp Kypros.

Holder fram. Til tross for advarsler fra både Israel, USA og FN har aktivistene ingen planer om å innstille aksjonen. Målet med den er å bryte den israelske blokaden av Gazastripen og bringe humanitær hjelp og om lag 350 aktivister til det palestinske området.

Ifølge talsmann for Ship to Gaza Norway, Espen Goffeng, satser de norske deltakerne på å komme seg av gårde denne uken.

– Det er mye vanskeligere å få tillatelsene i orden i år enn i fjor. Trykket er blitt veldig, veldig høyt, sier Goffeng til NTB på telefon fra Hellas.

– Ikke sjødyktig. En av klagene som forsinker flåten, er rettet mot den amerikanske båten «The Audacity of Hope», som hevdes å ikke være sjødyktig. Klageren var i utgangspunktet anonym, men nå har den israelske organisasjonen Israel Law Center innrømmet å være avsender, melder radiokanalen til den israelske hæren.

I andre anonyme klager hevdes det at enkelte av båtene forurenser for mye til at de bør få seilingstillatelse.

Flere av båtene befinner seg i greske havner, men Goffeng vil ikke opplyse nøyaktig hvor ettersom det kan skape ytterligere problemer for avgangen, skriver NTB.

Sju nordmenn reiste fredag til Aten for å slutte seg til aksjonen. Blant dem er tidligere Rødt-leder Torstein Dahle og de to stortingsrepresentantene Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV).

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter