Nyheter

Islamister bak bare tre av 249 terrorangrep

Separatistgrupper er en større trussel for Europas sikkerhet enn islamistiske terrorgrupper, viser Europols opptelling.

Årets rapport om terrorisme i EU-landene viser at islamister står bak en forsvinnende liten andel av utførte terrorangrep i Europa i fjor. Totalt gikk antallet terrorangrep innen EU ned fra 316 i 2009 til 249 i fjor.

LES MER: Westergaards øksemann kjent skyldig i terror

1 prosent. Ifølge rapporten fra Europol stod islamistiske terrorgrupper med sine tre utførte angrep bak mindre enn 1 prosent av alle terrorangrep på europeisk jord i fjor, med stort og smått. De tre angrepene kan samtlige kobles til striden rundt karikaturtegningene av profeten Muhammed:

  • 1. januar i fjor angrep en 28 år gammel somalier tilknyttet den radikale islamistorganisasjonen al-Shabab den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard i tegnerens hjem. 28-åringen ble i februar dømt til 9 års fengsel.
  • 10. september gjorde en eksplosjon utført av en tsjetjener mindre skade i nærheten av redaksjonslokalene til Jyllandsposten i København.
  • 11. desember ble en islamistisk selvmordsbomber fra Irak drept i forbindelse med to bombeeksplosjoner i Stockholm. Ifølge en forhåndsinnspilt melding var det mislykkede terrorangrepet en gjengjeldelsesaksjon mot karikaturtegninger av profeten Muhammed utført av tegneren Lars Vilks.

LES MER: 'Personer bosatt i Norge får terror-opplæring'

Separatister. Rene europeiske grupper og personer uten islamistisk tilknytning står bak nesten alle terrorangrepene i EU. Det dreier seg om alt fra greske anarkister som under en demonstrasjon i Athen 5. mai fjor antente en bank der tre ansatte omkom, til en politimann som ble drept av separatister i ETA i Frankrike. Flertallet av de 249 terrorhandlingene begrenset seg til skade på eiendom, og grenser i mange tilfelle til vandalisme og trusler.

Separatister utførte hele 160 angrep, hovedsakelig utført av korsikanske og baskiske separatister i Frankrike, og baskiske separatister i Spania. Det ble utført 40 angrep av nord-irske og republikanske terrorgrupper.

Venstreorienterte og anarkistiske grupper stod i fjor bak 45 terrorangrep innenfor EU, med seks drepte. Ifølge Europol er det økt voldelighet i angrepene, trolig forsterket av misnøye med økonomiske nedgangstider og økende abeidsløshet. I det konkurstruede Hellas stod fem venstreorienterte grupper bak 20 angrep i fjor, en økning på over 30 prosent fra året før.

LES MER: Støre: – Sammen mot terror

Høyreekstremisme. Venstreorienterte terrorgrupper retter mye av oppmerksomheten mot høyreorienterte ekstremister som spiller på antisemittiske og ofte rasistiske stemninger for å få oppslutning om autoritære løsninger. Det ble ikke registrert noen høyreorienterte terrorangrep innenfor EU i fjor, men Europol advarer om at slike ekstremistgrupper er blitt mer profesjonelle i sine manifestasjoner og nettbaserte forsøk på å verve ungdom til sine rekker.

En økende trend er ekstreme miljø- og dyrevernbevegelser, spesielt angrep mot pelsdyrnæringen. Europol melder om mer enn 200 tilfeller av ekstreme handlinger knyttet til enkeltsaker som pelsdyr i fjor, inklusive 24 tilfeller av brannstiftelse. I en del av tilfellene har anarkistiske grupper sluttet seg til voldelige aksjoner knyttet til miljø og økologi.

Fortsatt fare. Selv om islamistiske terrorgrupper står bak få angrep på europeisk jord, advarer rapporten om at slike terrorister fortsatt utgjør en stor og variert trussel mot EU. De viser til 50 prosent økning i antallet arrestasjoner for lovbrudd linket til islamistisk terror fra 2009 til 2010. Nesten halvparten av disse 179 arrestasjonene er nyttet til forberedelser til terrorangrep.

Det er en klar tendens til at slike islamister i mindre grad styres av organisasjoner utenfra EU, og at stadig flere enslige aktører med EU-statsborgerskap er involvert. En annen tendens er at europeiske jihadister returnerer til sine hjemland som en større trussel etter å ha fått erfaring fra konfliktsoner utenfor Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter