Nyheter

Homolov i Uganda skaper hodebry for vestlig bistand

Vestlige land redd for å miste innflytelse i viktig østafrikansk land.

At Uganda holder en høy profil i sin kamp mot homofili, er en kinkig sak for vestlige land, som neppe ønsker å miste innflytelse i et av Øst-Afrikas viktigste land.

– Dette er både økonomisk og strategisk sett en vanskelig sak for Norge og andre vestlige land, sier Helge Rønning, Afrika-kjenner og professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Han understreker at Uganda er et viktig land i Øst-Afrika, både økonomisk, strategisk og militært.

– Uganda har betraktelig økonomisk framgang og spiller en sentral militær rolle på Afrikas Horn, ikke minst når det gjelder krisen i Sør-Sudan, sier Rønning til NTB.

Kina og olje. Til nå har vestlige land vært Ugandas fremste samarbeidspartnere. Men etter hvert har Kinas interesse for landets ressurser blitt stadig tydeligere, noe ugandiske myndigheter ikke nøler med å understreke overfor sine gamle samarbeidspartnere.

Tre kinesiske selskaper inngikk nylig kontrakter om oljeutvinning med regjeringen i Kampala, opplyser Rønning. I slutten av januar varslet dessuten Uganda at det vil låne penger av Kina i stedet for fra Europa, ettersom de kinesiske lånene er billigere, ifølge Reuters.

Vestlige land har mye å miste i Uganda, også Norge, som blant annet bruker bistand til å utvikle landets energinett og oljesektor. Men ettersom mye av bistanden også er knyttet til menneskerettigheter, demokrati og et godt styresett, har det vært umulig å overse den nye strenge loven som gjør at homofil praksis kan straffes med livsvarig fengsel.

Museveni i front. President Yoweri Museveni var lenge en av vestlige lands bistandsyndlinger. Han har lykkes med å gjøre Uganda til ett av Afrikas mest framgangsrike land, men har også vist tydelige autoritære trekk. Denne uken har han kalt homofile for både «leiesoldater» og «prostituerte» og bedt kritiske land om å «ta pengene sine og dra».

Rønning mener at Museveni selv er under press som følge av at en parlamentariker fra hans eget parti i fjor foreslo dødsstraff for homofile.

I tillegg har tabloidavisen Red Pepper sørget for å hisse opp homofobe holdninger. Tirsdag trykket avisen en liste over landets 60 mest kjente homofile personer under tittelen «Avslørt». En person er allerede blitt drept som følge av listen, ifølge den ugandiske aktivisten Jacqueline Kasha.

Tre land kutter. Foreløpig er det kun Norge, Danmark og Nederland som har varslet konkrete bistandskutt. Sveriges finansminister Anders Borg, som denne uken var på besøk i Uganda, er avventende. Det er også USA, som årlig gir 2,4 milliarder kroner til Uganda, blant annet i form av militær støtte.

Utenriksminister Børge Brende (H) har oppgitt at 50 millioner av en total bistand på 400 millioner kroner skal holdes tilbake.

Pengene skal tas fra kraftsektoren, men etter hva NTB erfarer vil det ta noe tid å avklare nøyaktige kutt. Brende har også varslet full gjennomgang av Norges bistand til Uganda, men dette vil trolig også ta tid.

– Jeg tviler på at norske myndigheter vil kutte all bistand ettersom Uganda er strategisk viktig også for Norge. Men vi får vente og se, sier Rønning.

– Prinsippsak. Brende forsvarer bistandskuttet med at det er viktig å stå opp for sine prinsipper, ifølge NRK. Han sier også at hvis det er andre land i Afrika som praktiserer samme type lover som Uganda, så må norske myndigheter se på det.

Hele 38 afrikanske land har lover mot homofili. Så sent som i januar i år signerte Nigerias president Jonathan Goodluck en ny lov som forbyr to mennesker av samme kjønn å vise hverandre kjærtegn offentlig. Strafferammen er ti års fengsel.

I Sudan og Mauritania, samt i enkelte deler av Nigeria og Somalia, kan homofili straffes med døden. Verken Nigeria, Sudan eller Mauritania får stat til stat-bistand fra Norge. Det gjør imidlertid Somalia. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter