Nyheter

Hollande: – Mali-inngripen har stanset islamistene

Frankrike vil holde fram med sitt militære engasjement i Mali for å klargjøre for en afrikanskledet aksjon, varsler president François Hollande.

– Vi har allerede stanset fremgangen til våre fiender og påført dem store tap. Men vårt oppdrag er ikke over ennå, sa Hollande på en pressekonferanse lørdag kveld.

Han kunngjorde samtidig at han har bedt sin statsminister om å styrke sikkerheten hjemme i Frankrike i forbindelse med landets deltakelse i Mali-operasjonen. Ytterliggående islamister truet lørdag med angrep mot franskmenn i muslimske land.

LES OGSÅ: NMS trekker misjonærer ut av Mali

Dagen før valgte Frankrike å gå inn med militær støtte til Malis regjering i kampen mot islamistene, som i over et halvt år har kontrollert det nordlige Mali. Frankrike satte i verk luftangrep for å stanse en mulig fremrykning fra islamistene mot Malis hovedstad Bamako.

Hollande varsler at operasjonen vil fortsette de nærmeste dagene, men at den vil være avgrenset til å støtte opp om den regionale, vestafrikanske styrken.

Naboland bidrar. Nabolandene Senegal, Niger og Burkina Faso sender 500 soldater hver til Mali for å støtte opp under den internasjonale operasjonen.

Det er den regionale samarbeidsorganisasjonen ECOWAS som koordinerer innsatsen for å nedkjempe islamistene i Nord-Mali. Utplassering av ECOWAS-styrker begynner i helgen.

Fredag og lørdag var kampene konsentrert omkring den viktige byen Konna, hvor hundre islamistiske krigere skal være drept.

– Vi kontrollerer nå absolutt hele byen, sier løytnant Ousmane Fane fra regionalkommandoen i byen Mopti.

Frankrike har utplassert hundrevis av soldater i Mali, hvor de blant annet beskytter hovedstaden Bamako. En fransk pilot er drept i kampene.

Ber om fortgang. FNs sikkerhetsråd har tidligere vedtatt en resolusjon som åpner for en internasjonal intervensjon i Mali, og Frankrike ba fredag Sikkerhetsrådet om fortgang i utplasseringen.

Også USA vurderer nå å bidra med etterretningsstøtte fra overvåkingsdroner og informasjonsdeling, fylling av drivstoff på fly og annen logistisk støtte.

Samtidig varsler en talsmann for ekstremistgruppen Ansar Dine at Frankrikes engasjement setter franske gisler og andre franskmenn i fare.

– Dette får konsekvenser, ikke bare for franske gisler, men også for alle franske borgere hvor enn de måtte befinne seg i den muslimske verden, sier talsmannen Sanda Ould Boumama.

– Gisler vil dø. Ansar Dine, som står som sterkest i byen Timbuktu nord i Mali, er alliert med al-Qaidas fløy i Nord-Afrika AQIM. Også AQIM kjemper mot de maliske styrkene.

AQIM og gruppens allierte holder for tiden åtte franskmenn som gisler i den tynt befolkede Sahel-regionen etter en serie med kidnappinger.

– Gislene kommer til å dø. François Hollande ser ut til å ønske at gislene skal dø. Han har valgt en krigsløsning slik at gislene kommer til å bli drept, snarere enn å forhandle, sier Boumana.

Frankrike har bedt de 6.000 franskmennene i Mali om å forlate landet. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter