Nyheter

Historisk håndtrykk

Storbritannias dronning Elizabeth har for første gang håndhilst på den tidligere IRA-lederen Martin McGuinness.

Dermed tar fredsprosessen i Nord-Irland et viktig symbolsk skritt videre.

Dronningen hilste på McGuinness, som nå er visestatsminister i den nordirske selvstyreregjeringen, under et besøk i et kunstgalleri i den nordirske hovedstaden Belfast onsdag. McGuinness la an en svært forsonlig tone i sin kommentar til håndtrykket.

Lidelse. – Vi må alle innse at vi er i en ny og annerledes situasjon, sa han. Han snakket om lidelsen «på alle hold» i konflikten mellom republikanske katolikker og britiskvennlige protestanter i Nord-Irland, som kostet over 3.500 liv i løpet av en mannsalder fra slutten av 1960-årene av.

Grunnlaget for fredsprosessen i provinsen ble lagt med den såkalte langfredagsavtalen fra 1997. I løpet av de 15 årene som er gått siden da, har politikere på begge sider lagt det som ofte beskrives som et komplisert puslespill for politisk, økonomisk og sosial normalisering.

Personlig. Dronningens møte med Martin McGuinness var også et uttrykk for hennes personlige vilje til forsoning. I 1979 ble hennes fetter, Lord Louis Mountbatten, drept da den irske republikanske hæren IRA sprengte lystbåten hans i lufta utenfor den irske vestkysten.

Martin McGuinness, som den gang var en av topplederne for IRA, ble i sin tid betegnet som «statsfiende nummer én» av britiske medier. Men fra midten av 1990-årene av skiftet han strategi og gikk aktivt inn for en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter