Nyheter

Har sviktet 
løftet om grunnskole for alle

Ved tusenårsskiftet satte FN som mål at 
alle barn skulle få fullføre en god grunnutdanning 
innen 2015. Fasiten er at 58 millioner barn 
fortsatt ikke får skolegang.

– Det er ikke godt nok når det fortsatt er 58 millioner barn som overhodet ikke får tilgang til skolegang, og 100 millioner barn ikke fullfører grunnskolen. Samtidig må vi la oss inspirere av betydelige framskritt som er gjort de siste 15 årene, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Prislappen for å oppnå utdanning av god kvalitet for alle er beregnet til rundt 160 milliarder kroner ekstra hvert år fram til 2030.

LES MER: Norsk suksess i Afrika har fått 100.000 skoletapere tilbake til klasserommet

Nær halvering

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) satte i 2.000 opp seks mål om Utdanning for alle innen 2015. Når de i dag legger fram sin sluttrapport, er den norske utenriksministeren mest fornøyd med at tallet på barn og ungdom som ikke går på skole er nær halvert. Det innebærer at andelen av verdens barn på skole er gått opp fra 84 prosent ved tusenårsskiftet til 93 prosent i år.

– Så ser vi dessverre at det er vanskelig å nå fram med utdanning i områder med krig, konflikt og mange flyktninger. Det er jo forskrekkelig at halvparten av Syrias barn ikke får gå på skole på grunn av krigen der. Og det er fortsatt et stort problem at jenter i mange land har dårligere tilgang til skole, for eksempel i Pakistan og Afghanistan, sier Brende.

LES MER: Vann utelatt fra norske FN-mål

Pengesvikt

Han er også bekymret for «foruroligende svikt» i den globale finansieringen av utdanningen. Andelen av bistandsbudsjettene som går til utdanning har gått ned, og landene selv setter av for lite midler til utdanning.

Ifølge Unesco-rapporten trengs det rundt 160 milliarder kroner ekstra hvert år for å sikre at man når de nye utdanningsmålene som nå er i ferd med å settes fram mot 2030. Målene omfatter både barnehagetilbud og en grunnskole av god kvalitet for alle.

Regjeringen har pekt på utdanning og likestilling som to av sine satsingssaker i utviklingspolitikken. Nå inviterer Norge til global konferanse om utdanning i Oslo 6. og 7. juli, dit blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer. Et hovedmål blir å finne strategier som kan løfte satsingen på utdanning ved å mobilisere flere ressurser både nasjonalt og gjennom rausere bistandsbudsjetter.

LES MER: Erna vil gi jenter førsteplass i bistanden

Økte skatter

– Dette handler også om mangelfull nasjonal mobilisering av ressurser til utdanning. En del utviklingsland har et totalt skattenivå på bare 10 prosent, mot 35 prosent i industriland. I Pakistan er for eksempel alle store landeiere unntatt fra å betale skatt, påpeker Brende, som altså maner til økt skattlegging i fattige land for å finansiere et offentlig gode som utdanning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utenriksministeren peker på utdanning som et av de viktigste tiltakene i kampen mot vold, vanstyre og ekstremisme som har bredd om seg i deler av verden:

– En av de beste investeringene vi kan gjøre for å motarbeide ekstremisme er å legge til rette for at unge mennesker kan få seg jobb. Da er det grunnleggende at de lærer seg å lese og skrive og får en utdanning, sier Brende.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter