Nyheter

Gransker behandling av flyktninger på Lampedusa

Italienske myndigheter har startet etterforskning av behandlingen av flyktninger på et av mottakssentrene på Lampedusa.

Bakgrunnen er en film som angivelig viser flyktninger som blir tvunget til å kle seg nakne og som så blir spylt foran andre flyktninger.

Mannen som gjorde opptaket i skjul med en mobiltelefon, en syrisk flyktning, sier flyktningene på mottakssenteret blir behandlet som dyr.

– Som dyr. Flyktningsentrene på Lampedusa er overfylt av personer fra Afrika og Midtøsten som har tatt den farefulle ferden over havet til Italia, melder BBC.

Strømmen av personer som vil inn i Europa har tiltatt som følge av krigen i Syria og den vanskelige situasjonen i Egypt og i andre arabiske og afrikanske land.

På opptaket som har ført til en gransking av myndighetene viser flyktninger som står i kø i en bakgård utendørs. I kaldt vintervær må de en etter en kle av seg helt nakne. Mannen som gjorde opptakene sier at flyktningene får beskjed om at dette må gjøres for å bekjempe hudsykdommer, og at både menn og kvinner må gjennom dette flere ganger med noen dagers mellomrom.

– Skamme seg. Ordfører på Lampedusa, Giusi Nicolini, reagerer kraftig på bildene. Hun sier videoen ligner en konsentrasjonsleir og at Italia burde skamme seg over at folk blir behandlet slik.

Også president i nasjonalforsamlingen, Laura Boldrini, mener behandlingen «ikke er et sivilisert land verdig».

I EU pågår det en diskusjon om hvordan landene skal unngå nye flyktningtragedier. Rundt 300 mennesker omkom i høst da en båt fullastet med flyktninger sank utenfor Lampedusa. EU har lagt fram en rekke forslag som også skal diskuteres på EU-toppmøtet 19. og 20. desember.

Overvåking. Det viktigste forslaget er mer overvåking av Middelhavet og landenes grenser, til en prislapp på 100 millioner kroner ekstra i året.

I tillegg vil EU øke støtten til medlemslandene langs sørkysten med 420 millioner kroner. 250 millioner skal gå til Italia. Disse pengene skal blant annet brukes på å skape nye, lovlige inngangsporter til Europa. I tillegg er det foreslått midler til bekjemping av trafficking.

EU vil også tilrettelegge for at man kan søke om asyl fra hjemlandet før man reiser til Europa, ifølge BBC.

Ifølge BBC har rundt 19.000 personer mistet livet i forsøk på å reise med båt fra Nord-Afrika til Sør-Europa siden 1988. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter