Nyheter

Frykten sprer seg i syrisk opprørshovedstad

Et splittet verdenssamfunn leter febrilsk etter en løsning som kan få slutt på volden i Syria. Befolkningen i den beleirede byen Homs er livredde.

Homs er under tung beleiring fra regjeringsstyrkene, og innbyggere i byen sier de nå blir straffet for opprøret mot president Bashar al-Assad.

– Jeg har flaks, jeg er veldig heldig som i det hele tatt er i live, sier aktivisten Omar Shaker på satellittelefon fra bydelen Baba Amro til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Dette er en katastrofe, rakettene er forferdelige. Vi bønnfaller verden utenfor, de dreper barna, fortsetter Shaker.

Torsdag kveld kom det nye meldinger fra syriske aktivister om flere titalls drepte. Minst 110 sivile skal være drept i Homs, ifølge opposisjonsgruppen Den lokale koordinasjonskomiteen.

– Tallet inkluderer tre familier som ble gravd fram fra ruinene av sine hjem, lik som er brakt til feltsykehus, og folk som i dag døde av tidligere pådratte skader, heter det i en uttalelse fra komiteen.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Observatører. Etter FNs sikkerhetsråds mislykkede forsøk på å vedta en fordømmelse av Syria i helgen, har regimet tatt i bruk enda tyngre skyts for å knuse opprøret.

Arabiske land vurderer å sende observatørene sine tilbake til Syria, helst i samarbeid med FN, mens den tyrkiske regjeringen har tatt initiativ til å arrangere en egen Syria-konferanse.

Tyrkia insisterer på at land som «tenker likt», nå må sørge for å beskytte sivilbefolkningen i Syria.

I Brussel vurderes det samtidig nye sanksjoner mot det syriske regimet, men det er usikkert hvilken effekt de vil ha. En EU-kilde beskriver situasjonen som å stå overfor en «vegg».

– Kollektivt svik. En rekke eksperter frykter at det allerede er for sent å unngå en langvarig konflikt i landet som til nå har sørget for en viss stabilitet mellom maktblokkene i Midtøsten.

Peter Harling i International Crisis Group mener at verdenssamfunnet kollektivt har sviktet Syria. Han beskriver innsatsen de siste månedene som så tafatt at Syria uvegerlig har glidd inn i en tilstand av borgerkrig, uten at det var i noens interesse.

Både Harling og analytikeren Ayham Kamel i Eurasia Group tror at Syria nå kan bli åsted for en såkalt «stedfortrederkrig», der ulike aktører i regionen forsyner partene med våpen

Presser seg fram. – Dette er ikke usannsynlig, i hvert fall ikke hvis situasjonen er den samme om noen uker. Det kan hende dette rett og slett presser seg fram, sier Fafo-forsker Åge A. Tiltnes til NTB.

– Det gjøres nå desperate forsøk på å finne en løsning, men det ser svart ut. Ingenting tyder på at man vil greie å få i gang forhandlinger, sier han.

Syria har lenge vært et viktig land for balansen mellom ulike maktblokker i Midtøsten. Mens sunnimuslimske land som Saudi-Arabia og Qatar presser på for en regimeendring, er Iran en lojal støttespiller for regimet.

Eksperter har lenge advart mot at en borgerkrig i Syria også vil kunne smitte over på land som Jordan, Libanon og Irak.

Jobber på spreng. Leger jobber døgnet rundt, men nå er de så slitne at de ikke orker mer, forteller kilder til BBC. I bydelen Baba Amro skal også flere leger ha blitt såret idet et feltsykehus ble angrepet.

– En frivillig fra Røde Kors fikk begge beina sprengt vekk i granatangrepet, sier legen Ali Hazouri til nyhetsbyrået AFP.

Homs har bortimot 1 million innbyggere og er nå delt i områder kontrollert av henholdsvis opprørere og regimetro styrker. Det meldes om mangel på mat, vann og medisiner, og byen herjes også av bander kalt «shabbiha» bestående av menn som støtter regimet. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter