Nyheter

Fredsprisen til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman

Nobelkomiteen hyller fredskvinner fra Afrika.

Ellen Johnson Sirleaf representerer det liberiske Enhetspartiet og ble valgt til president i 2005. Hun er den første og hittil eneste kvinnelige presidenten i Afrika.

Sirleaf har blant annet drevet fram en resolusjon i FNs sikkerhetsråd til beskyttelse for kvinner, mot vold og voldtekt.

Politisk karriere. Den 72 år gamle presidenten har fått tilnavnet «jernkvinnen» og var visefinansminister fra 1972 til 1973 og finansminister fra 1979 til 1980. Hennes opposisjon mot regimet til Samuel Doe etter militærkuppet i 1980 førte til at hun dro i eksil i november samme år.

I 1985 kom hun tilbake til Liberia for å stille som visepresidentkandidat for forløperen til det som nå er kjent som Enhetspartiet, men havnet i husarrest og ble etter hvert dømt til ti års fengsel for å ha fornærmet flere høytstående medlemmer i Doe-regimet. I 1986 dro hun igjen i eksil.

Sirleaf støttet i begynnelsen Charles Taylor i opprøret mot Doe-regimet i 1989, men trakk senere støtten. I 1997 dro hun igjen tilbake til landet for å stille som presidentkandidat mot nettopp Charles Taylor, men tapte klart i et omstridt valg og forlot på nytt Liberia inntil hun kom tilbake og vant valget i 2005.

Ellen Johnson Sirleaf stiller på nytt som presidentkandidat i det kommende valget i Liberia, som avholdes førstkommende mandag.

Verdensbanken. I løpet av årene i eksil jobbet Sirleaf blant annet for Verdensbanken, og hun skrev flere bøker om afrikansk næringspolitikk. Hun har vært visepresident for Citibank i Nairobi i Kenya og for Equator Bank i Washington.

Fra 1992 til 1997 ledet hun FNs utviklingsprogram for Afrika, og i 1999 var hun et av medlemmene i kommisjonen som ble opprettet av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) for å undersøke folkemordene i Rwanda.

I 2010 ble hun av tidsskriftet Newsweek rangert som en av verdens ti beste ledere, mens Time plasserte henne blant verdens ti beste kvinnelige ledere. Samme år ble hun beskrevet som «den beste presidenten Liberia noen gang har hatt» av tidsskriftet Economist.

Fredsbevegelsen. Leymah Roberta Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa.
Hun organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

Jemen. Tawakkul Karman er en 32 år gammel aktivist fra Jemen.
Forrige kvinnelige fredsprismottaker var den kenyanske miljøforkjemperen Wangari Maathai i 2004.

Her er Nobelkomiteens begrunnelse:

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2011 skal deles i tre like store deler mellom Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid. Vi kan ikke oppnå demokrati og varig fred i verden med mindre kvinner får de samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle plan i samfunnet.

I oktober 2000 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1325. Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den understreket behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt.

Ellen Johnson Sirleaf er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Etter innsettelsen i 2006 har hun bidratt til å sikre fred i Liberia, fremme økonomisk og sosial utvikling og styrke kvinners stilling. Leymah Gbowee mobiliserte og organiserte kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å gjøre slutt på den langvarige krigen i Liberia og for å sikre kvinners deltakelse ved valg. Hun har siden arbeidet for å styrke kvinners innflytelse i Vest-Afrika under og etter krig. Tawakkol Karman har både før og under «den arabiske våren», under de mest krevende omstendigheter, spilt en ledende rolle i kampen for kvinners rettigheter og for demokrati og fred i Jemen.

Den Norske Nobelkomite vil uttrykke håp om at prisen til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman kan bidra til å gjøre slutt på den undertrykkelse av kvinner som ennå finner sted i mange land, og til å utløse det store potensial for demokrati og fred som kvinner kan representere

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter