Nyheter

Frankrike vil forby fornektelse av folkemord

Tyrkia raser etter at folkevalgte i Frankrike vedtok et lovforslag som gjør det straffbart å fornekte folkemordet på armenerne under første verdenskrig.

Nasjonalforsamlingens førstekammer vedtok lovforslaget sent mandag kveld. De folkevalgte hadde da diskutert i mange timer om det skulle bli straffbart å fornekte folkemordet som fant sted i Det osmanske riket, forløperen til dagens Tyrkia.

Forslaget, som tidligere er vedtatt i nasjonalforsamlingens annetkammer, må godkjennes av president Nicolas Sarkozy. Men Tyrkia varsler allerede nå at landets ambassadør i Paris trolig vil bli hentet hjem.

Sender hjem ambassadør. Det tyrkiske utenriksdepartementet brukte mandag kveld harde ord i sin reaksjon på det franske vedtaket.

– Vi fordømmer denne beslutningen som er problematisk på alle måter og et eksempel på uansvarlighet, het det i en uttalelse fra departementet.

Tyrkia truer med å begrense de diplomatiske båndene til Frankrike etter at franske folkevalgte vedtok et lovforslag som gjør det straffbart å fornekte folkemordet på armenerne.

Den tyrkiske ambassadøren i Paris, Tahsin Burcuoglu, sier han trolig vil reise tilbake til Tyrkia og at det sannsynligvis ikke blir sendt noen ny ambassadør til Frankrike.

Ber om ro. Frankrikes regjering har på sin side rykket ut og forsøkt å blidgjøre tyrkerne.

– Vi ber om ro. Tyrkia er en svært viktig partner og alliert for Frankrike, sa en talsmann for det franske utenriksdepartementet mandag.

Mens tyrkerne raser, er Armenia storfornøyd med avstemningen i den franske nasjonalforsamlingen.

– Denne dagen vil bli skrevet i gull, ikke bare i historien om vennskapet mellom det armenske og det franske folk, men også i krønikene om beskyttelsen av menneskerettigheter over hele verden, sier Armenias utenriksminister Edward Nalbandian.

– Sanker stemmer

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan gikk hardt ut mot det franske lovforslaget i forkant av avstemningen. Han anklager franske myndigheter for hykleri og mener politikerne bruker saken for å sanke stemmer før vårens presidentvalg.

Han mener også at forslaget er et brudd på ytringsfriheten og verdier som franskmennene vanligvis kjemper for.

Det finnes om lag 600.000 personer med armensk bakgrunn i Frankrike. Om lag 400.000 av dem har stemmerett.

Viktig symbolsak. Fremstillingen av konflikten mellom tyrkerne og armenerne under første verdenskrig er en svært viktig symbolsak i Tyrkia.

Mens Armenia sier at opptil 1,5 millioner armenere ble drept i 1915 og 1916, mener Tyrkia at det riktige tallet er 500.000. Tyrkiske myndigheter argumenterer også med at mange av ofrene sultet i hjel og at drapene var en følge av at armenerne støttet russiske invasjonsstyrker.

Både armenske myndigheter og mange historikere mener drapene utgjorde et folkemord, men Tyrkia har alltid nektet for dette.

Etter at annetkammeret i den franske nasjonalforsamlingen i desember vedtok det skal være straffbart å benekte at drapene utgjorde et folkemord, brøt Tyrkia det politiske og militære samarbeidet med Frankrike.

Den nye loven innebærer at en avvisning av folkemordet vil kunne straffes med fengsel i opptil et år og en bot på over 300.000 kroner. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter