Nyheter

Forsvarsministeren ser etiske problemer med droner

– Det gjør inntrykk å lese om lokalsamfunn som sier de lever i frykt for plutselige angrep, sier Anne Grete Strøm-Erichsen.

Bruken av ubemannede, væpnede droner skaper strid. En amerikansk studie som ble presentert i Vårt Land i går, mener at droneangrep virker som psykisk krigføring mot befolkningen og dreper uskyldige sivile. Stabsprest ved Forsvarets Høgskole, Tor Arne Berntsen, etterlyser en mer aktiv og åpen debatt om bruken av droner i moderne krigføring.

Her er forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsens svar på Berntsens utfordringer:

– Droner som våpensystem reiser, som adressert av Berntsen og Vårt Land, visse etiske problemstillinger. All bruk av militær makt må tåle å være gjenstand for kritisk debatt, og jeg støtter Berntsen i hans ønske om dette, skriver Strøm-Erichsen i en e-post til Vårt Land.

Kritisk debatt. Stabsprest ved Forsvarets Høgskole, Tor Arne Berntsen, etterlyser i kronikken «Fjernstyrt krig makt i det skjulte» en debatt om bruken av droner i moderne krigføring både nasjonalt og innen Nato. Hva er ditt svar til Berntsens utfordringer?

Droner som våpensystem reiser, som adressert av Berntsen og Vårt Land, visse etiske problemstillinger. All bruk av militære virkemidler må vurderes i lys av Norges folkerettslige forpliktelser og må være gjenstand for kritisk debatt, og jeg støtter Berntsen i hans ønske om dette, skriver forsvarministeren.

Overvåkingsdroner. En amerikansk rapport mener at droneangrep virker som psykisk krigføring mot befolkningen og dreper uskyldige sivile. Hvordan forholder Norge seg til krigføring ved hjelp av droner?

– I en slik debatt er det viktig å skille mellom droner som våpenplattform og overvåkningsdroner. Droner var opprinnelig kun brukt til overvåkning, og bar ikke våpen. De fleste droner også i dag er til overvåkningsformål. De bidrar til bedre oversikt og situasjonsforståelse på bakken, som igjen bidrar til å spare både sivile og militære liv. Overvåkingsdroner er av den grunn en svært viktig kapasitet, som også benyttes av norske styrker blant annet i Afghanistan. Norge deltar også i et flernasjonalt samarbeid i Nato om bruk overvåkningsdroner i forbindelse med bakkeoperasjoner, påpeker forsvarministeren.

Gjør inntrykk. Selv om Norge kun har overvåkningsdroner, mener Strøm-Erichsens vi bør forholde oss til og delta i debatten omkring bruken av våpenbærende droner.

– Det gjør inntrykk å lese om lokalsamfunn som sier de lever i frykt for plutselige angrep. Det klare norske utgangspunktet er at krigens folkerett gjelder for all bruk av militære virkemidler, også droner.

Forsvarsministeren påpeker at den militærtaktiske fordelen med våpenbærende droner er at man med stor presisjon kan ta ut mål i krevende og utilgjengelige områder.

– Men som med all annen våpenbruk, plikter man å sikre at man har god nok informasjon om målet for i størst mulig grad å unngå sivile tap. Problematiseringen av at dronepiloten sitter i sikkerhet langt unna er betimelig. Terskelen for bruk av militær makt skal ikke senkes selv om risikoen for tap av eget liv reduseres, skriver Strøm-Erichen og legger til at all militær maktbruk uansett må være forankret i folkeretten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter