Nyheter

FN-sjef i Afghanistan endrer uttalelse

FNs spesialutsending i Afghanistan, Staffan de Mistura, sier at FN er fast besluttet på å fortsette arbeidet i landet. Han endrer samtidig en uttalelse om ansvaret for drapene på FN-ansatte i Mazar-i-Sharif.

En samtale med den drepte, norske oberstløytnanten Siri Skares ektefelle hadde særlig stor betydning for Misturas beslutningsvilje om FNs framtid i Afghanistan, forteller han i et intervju med NTB.

– Det påvirket meg enormt. For da jeg spurte ham om han hadde et budskap til oss alle, svarte han at han hadde diskutert det med deres datter, og med foreldrene, og at de hadde ett budskap: «Vær så snill å ikke gi opp!»

– Jeg følte at når det kom fra ham, så hjalp det meg veldig til å fatte den beslutningen. Så mitt første budskap er at vi ikke vil la oss skremme, sier Mistura på telefon fra Kabul.

Han omtaler Skare som en modig offiser og sier at hun opptrådte «ekstremt modig» til det siste.

– Hun ble drept mens hun prøvde å beskytte seg, og hun opptrådte verdig og modig. Hun døde umiddelbart, og hun led ikke, sier Mistura, som også beskriver Skare som en varm person som var godt likt av alle.

Endrer uttalelse. Samtidig endrer han en mye kritisert uttalelse om hvem som har ansvaret for drapene på de FN-ansatte i Mazar-i-Sharif.

Det vakte oppmerksomhet da han i helgen ble sitert på et utsagn om at man «ikke skulle anklage afghanere», men derimot anklage personen som brente Koranen, den amerikanske pastoren Terry Jones, for drapene i den nordafghanske byen.

– Selvsagt har personen som brente Koranen et stort ansvar, for han burde og måtte vite at det ville få fryktelige konsekvenser, slik det har gjort, sier Mistura.

– Men jeg mente også å si følgende: Dette kan ikke rettferdiggjøre eller forklare den voldelige reaksjonen fra afghanere, sier han om drapene på Skare og dessuten en svenske, en rumener og fire nepalske soldater i FN-tjeneste i Mazar-i-Sharif fredag.

– Jeg var trett, hadde bare korte setninger, og den siste setningen ble feiltolket fordi jeg sa «afghanere» i stedet for «alle afghanere», tilføyer Mistura.

Afghanere sjokkert. Han understreker igjen at ikke alle afghanere støtter de voldsomme reaksjonene.

– Mange afghanere er like overrasket og sjokkert over det som skjedde som vi. Men det betyr altså ikke at vi ikke skal rette søkelyset mot dem som begikk disse grusomme handlingene, gjentar han.

Blant dem som har reagert på Misturas uttalelse, er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han har tatt avstand fra brenningen av Koranen, men samtidig understreket at dette ikke rettferdiggjør voldelige angrep og drap. Støre opplyste i helgen at han hadde bedt Mistura korrigere uttalelsen sin.

Den svenske avisen Dagens Nyheter kalte mandag Misturas uttalelser i helgen «urovekkende».

Sikkerhet. FN må først og fremst ikke la seg skremme ut av Afghanistan, mener Mistura, som også har flere andre budskap etter drapene fredag.

– Det andre er at vi må gå igjennom sikkerhetstiltakene. For vi var ikke forberedt på en slik infiltrasjon av kanskje 15 personer blant 2.000–3.000 demonstranter, og ingen var beredt til å skyte på en slik menneskemengde. Derfor døde gurkhaene våre. De skjøt ikke.

– Det tredje er at hvis afghanske myndigheter er så ivrige etter å overta myndighet som de gir inntrykk av, og vil ha større del av ledelsen av sitt eget land, da må de også vise større ansvar. Det betyr blant annet å sikre at deres partnere, som FN og verdenssamfunnet, blir godt beskyttet, sier Mistura.

FNs sjef i Afghanistan skulle mandag ha et møte med president Hamid Karzai sammen med en FN-delegasjon fra New York. De ville da kreve rask etterforskning og straff av de ansvarlige for drapene. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter