Nyheter

FN frykter for kristne i Irak

FN sender en kraftig kilevink til Sverige som onsdag returnerte fem kristne irakere til Bagdad, og ber alle land innstendig om å la være.

Mandag unnslapp en tvangsreturnert iraker bare så vidt et dødelig angrep på en kirke i Bagdad. Mannen hadde oppholdt seg i et europeisk land, men ble sendt hjem igjen. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykker sterk uro.

– Høykommissæren for flyktninger understreker igjen sin bønn til alle land om å la være å sende hjem irakere som kommer fra de mest farlige delene av landet, sier Melissa Fleming, talsperson for (UNHCR).

LES OGSÅ: Irak murer rundt kirkene

Kritiserer svensk retur. Onsdag tvangsreturnerte Sverige 20 irakere til Bagdad, fem av dem var kristne. Ifølge Fleming har UNHCR i Bagdad intervjuet seks av de 20 irakerne som måtte forlate Sverige, tre kristne og tre muslimer. En av de kristne mennene fortalte at han kom seg ut av Irak i 2007 etter at væpnede menn truet med å drepe ham. Han reiste gjennom flere land i Midtøsten og Europa før han søkte asyl i Sverige. Søknaden ble avslått tre ganger i 2008, med den begrunnelse at han personlig ikke ble regnet for å være et mål.

Andre av de personene UNHCR intervjuet sier at deres asylsøknader ble avslått med begrunnelsen at sikkerhetssituasjonen i Irak var blitt bedre.

LES OGSÅ: Overlevde massakre, ber verden hjelpe kristne

– Denne tvangsreturen kommer på et tidspunkt da våre fem kontorer i Irak noterer en tydelig økning i antall kristne som flykter fra Bagdad og Mosul til Kurdistan og slettene ved Nineve, sier Fleming.

Hun forklarer at de kristne fellesskapene i de to byene har startet en «sakte, men sikker utvandring» etter angrepet på en kirke i Bagdad 31. oktober der flere mennesker mistet livet, og flere målrettede angrep på kristne som kom i kjølvannet. 68 mennesker ble drept da kirken Vår Frues Frelseskirke ble angrepet midt i søndagsmessen 31. oktober.

LES OGSÅIrakisk erkebiskop: Flykt fra landet!

Flykter til naboregioner. Siden begynnelsen av november har rundt 1.000 familier kommet til den kurdiske regionen og Nineve, ifølge UNHCR.

– Vi har hørt mange fortelle om mennesker som flykter fra sine hjem etter å ha fått direkte trusler, sier Fleming.

UNHCR-kontorer i Syria, Jordan og Libanon rapporterer økning i antall irakske kristne som kommer og kontakter dem for registrering og hjelp.

Fleming gjentar UNHCRs uttalelser om at asylsøkere som kommer fra områdene Bagdad, Diyala, Nineve, Salah-al-din og provinsen Kirkuk, ikke må returneres og trenger internasjonal beskyttelse, som flyktninger eller gjennom andre ordninger.

LES OGSÅ: 37 kirkegjengere drept i gisseldrama

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter