Nyheter

FARC krever garantier før Oslo-forhandlinger

FARC-geriljaen krever uforbeholdne garantier for at deres forhandlere ikke blir pågrepet under fredsforhandlingene i Oslo. Det vil ikke Norge gi.

Flere av lederne i den colombianske geriljaorganisasjonen er ettersøkt i utlandet. En av dem er geriljaens talsmann Rodrigo Granada.

– Hvis en dommer i Norge eller noe annet sted får en idé om å pågripe et medlem av FARCs delegasjon, så vil det være en katastrofe, sier Granada til nyhetsbyrået AFP.

Han er selv ettersøkt i Paraguay for bortføring av datteren til landets tidligere president – en forbrytelse han nekter for å ha begått.

Kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet vil ikke kommentere utspillet fra Granada.

– Norge har sine internasjonale forpliktelser i forhold til folkeretten. Samtidig mener vi at de er forenlig med oppdraget vi har tatt på oss med å bidra til fred og forsoning i Colombia, sier Salvesen til NTB.

Tror ikke på gjennombrudd. Representanter for FARC og Colombias regjering skal etter planen møtes til fredsforhandlinger i den norske hovedstaden i midten av oktober.

Granada advarer imidlertid mot å tro at det vil bli noe gjennombrudd i forhandlingene med det første.

– Det vil ikke skje noe stort i Oslo. Dette er bare begynnelsen, sier han.

Granada hevder at de virkelige forhandlingene vil finne sted på Cuba på et senere tidspunkt.

Nøyaktig når samtalene skal flyttes fra Norge til Cuba, er foreløpig ikke kjent.

Utsettelse. Opprinnelig var det meningen at forhandlingene i Oslo skulle begynne 8. oktober. Tidligere denne uken sendte imidlertid FARC ut en pressemelding hvor det sto at det første møtet var utsatt til 15. oktober.

Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte den nye datoen, men sier det er riktig at forhandlingene er utsatt.

Konflikten i Colombia har pågått helt siden 1960-tallet, og det er over ti år siden forrige gang partene forsøkte seg på forhandlinger.

Opprørerne har i senere år blitt stadig mer involvert i narkotikahandel. I tillegg er kidnapping for løsepenger og «krigsskatt» fra lokale bønder inntektskilder for FARC og andre væpnede grupper i landet.

I tillegg til venstreorienterte opprørere omfatter konflikten også tidligere paramilitære grupper som i sin tid ble opprettet for å bekjempe FARC. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter