Nyheter

EU-topper tar grep mot eurokollaps

Enig om redningsprogram for Hellas.

Eurosonens ledere varsler en ny pakke med tiltak for å redde den greske økonomien. Problemet skal tas ved røttene, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Ifølge et foreløpig utkast til slutterklæring fra eurogruppens krisetoppmøte om Hellas torsdag, var topplederne enige om et nytt program for det kriserammede landet.

Det var som Merkel ventet.

– Jeg forventer at vi vil bli i stand til å enes. Dette er et viktig signal. Og med dette programmet vil vi gripe problemet an ved røttene, sa Angela Merkel da hun ankom til Brussel torsdag.

LES OGSÅ: Vil skrinlegge EU-debatten i Norge

Betalingsstans. I utkastet står det at Hellas er i en enestående alvorlig situasjon, og at det dermed kreves en usedvanlig løsning. Det nye programmet skal inneholde lån med lavere renter og forlenget nedbetalingstid på gjelden.

I forkant av toppmøtet kom det fram at flere ledere i eurosonen ikke lenger ville utelukke en delvis betalingsstans i Hellas for å redde euroen.

– Vi kan ikke utelukke noen mulighet, men alt må gjøres for å unngå det, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker da han kom til toppmøtet i Brussel.

– Euroen er ikke i fare, tilføyde han.

LES OGSÅ: Seks av ti sier nei til EU

– Uunngåelig. Også Nederlands finansminister antydet torsdag at en delvis gresk betalingssvikt måtte tåles.

– En selektiv betalingssvikt er ikke et mål i seg selv og selvfølgelig ikke noe vi ser fram til, men vi kan ikke utelukke det på forhånd. Det er potensielt uunngåelig, sa finansminister Jan Kees de Jager i Nederlands nasjonalforsamling før eurotoppmøtet begynte.

EU-kilder sier samtidig til nyhetsbyrået Reuters at den europeiske sentralbanken ECB er innstilt på å godta at Hellas ikke klarer å betale ned på all gjeld.

Nye lån. Bakgrunnen for den akutte virksomheten fra EUs toppolitikere er at krisepakken som ble forhandlet fram for Hellas i fjor, og som var på 110 milliarder euro eller rundt 860 milliarder kroner, ikke lenger er tilstrekkelig til å holde hjulene i gang i landet.

Den nye, andre krisepakken har en anslått verdi på 115–120 milliarder euro, rundt eller godt over 900 milliarder kroner, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

I tillegg til statlige støtte er det reist krav om at private investorer også må delta i hjelpepakken for Hellas. Baudoin Prot fra den franske banken BNP og sjefen for Deutsche Bank, Josef Ackermann, er invitert til toppmøtet.

Eurolandene planlegger også å kutte renta og forlenge nedbetalingstida på kriselånene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Men ifølge Reuters kan også den andre hjelpepakken være for lite til å få Hellas ut av finanskrisen.

I virkeligheten kan det hende den bare rekker til «å holde Hellas flytende i noen måneder til» før nye og tøffere beslutninger om å avskrive gresk gjeld må tas, skriver byrået.

Minimøte. Eurotoppmøtet i Brussel ble ifølge nyhetsbyrået DPA innledet med et mindre møte mellom åtte av lederne.

De som deltok var Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nikolas Sarkozy, ECB-sjef Jean-Claude Trichet og lederen for eurogruppens finansministre, Luxembourgs Jean-Claude Juncker. Også IMFs sjef Christine Lagarde, Hellas' statsminister Giorgos Papandreou, EU-president Herman van Rompuy og EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso deltok.

Europeiske børser reagerte med oppgang da detaljer begynte å lekke ut om eurogruppens nye plan.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter