Nyheter

EU kritiserer dom mot Timosjenko

Mener dommen mot Ukrainas tidligere statsminister er politisk motivert.

Den tidligere statsministeren Julia Timosjenko ble tirsdag dømt til sju års fengsel for maktmisbruk i forbindelse med en gasskontrakt som Ukraina inngikk med Russland i 2009.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton omtalte dommen som politisk motivert.

– Hvordan ukrainske myndigheter generelt respekterer universelle verdier og rettsstyre, og hvordan de håndterer slike saker spesielt, kan få stor innvirkning på det bilaterale forholdet mellom EU og Ukraina, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

LES OGSÅ. Timosjenko klipper fletta

Fryser avtale. Ashton sa at forhandlingene om en frihandelsavtale og en tilknytningsavtale mellom Ukraina og EU blir fullført etter planen, men advarte om at de enkelte EU-landene og EU-parlamentet kan la være å ratifisere dem.

Også menneskerettsorganisasjonen Amnesty International og Europarådet kritiserer dommen.

– I et demokrati skal dommen over politiske beslutninger overlates til parlamentet eller velgerne, ikke til domstolene, sa Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Trenger EU. Julia Timosjenko har tidligere beskrevet rettssaken som en politisk hevnaksjon iverksatt av president Viktor Janukovitsj. Etter at hun tapte presidentvalget mot Janukovitsj i fjor, har Timosjenko vært en av presidentens skarpeste kritikere.

Men Berit Nising Lindeman, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomite, tror Janukovitsj på sikt kan tape på sin vendetta.

– EU er et viktig marked for Ukraina, og ukrainsk økonomi trenger EU. Når økonomien blir enda dårligere enn den er nå, vil maktgrunnlaget hans bli dårligere, sier Lindeman.

Kreml: «Antirussiske undertoner». Hun synes også det er pussig at myndighetene valgte akkurat gassavtalen med Russland til å «ta» Timosjenko og viser til at russerne alt har uttrykt irritasjon. Utenriksdepartementet i Moskva påpekte tirsdag at de oppfattet at dommen hadde «antirussiske undertoner».

– Dette er ikke noe sjakktrekk i noen leir, bortsett fra blant noen av hans egne støttespillere, sier Lindeman.

Hun sier dommen vil føre til en mobilisering i opposisjonen, som for lengst har vist at de gjøre seg hørt.

Nekter å gi opp. I rettssalen tirsdag lovet Timosjenko sine tilhengere ikke å gi opp. Hun sa hun vil ta saken helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om nødvendig.

– Vi må være sterke og forsvare Ukraina mot autoritært styre. I dag viste domstolen at rettsvesenet er knust. Kjemp, vær sammen, vær sterke, sa hun, med ektemannen og datteren ved sin side.

President Viktor Janukovitsj har avvist å ha noe som helst med rettssaken å gjøre, selv om det var en parlamentarisk granskingskomité ledet av hans parti som først rettet anklagene mot Timosjenko.

LES OGSÅ: Kommisjon: Janukovitsj vinner Ukraina-valget

Ugunstig avtale. Helsingforskomiteen slutter seg til anklagene om at dette er en politisk motivert dom, basert på selektiv rettsanvendelse.

– Hun er blitt strafferettslig anklaget for noe som antakelig ikke kan være en straffesak, selv om det kan ha vært en politisk feilvurdering, påpeker Lindeman.

Påtalemyndigheten hevder Timosjenko tvang ukrainske Naftogaz til å inngå en avtale med russiske Gazprom som var svært ugunstig for Ukraina.

Ifølge retten har Timosjenko påført Ukrainas nasjonale gasselskap et tap tilsvarende 1,1 milliarder kroner, et beløp hun nå er dømt til å betale i kompensasjon til det statlige selskapet. Den tidligere statsministeren får heller ikke ha offentlige stillinger de neste tre årene.

LES OGSÅ: Kastet egg og røykbomber i nasjonalforsamlingen

Tusener demonstrerte. Flere tusen av Timosjenkos tilhengere demonstrerte utenfor domstolen i Kiev tirsdag før dommen skulle avsies.

Det var også noen Timosjenko-motstandere blant de om lag 5.000 menneskene som var møtt fram utenfor domstolen, og det var et stort politioppbud. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter