Nyheter

Enda sikrere på at klimaendringene skyldes oss

Verdens ledende klimaforskere er omtrent så sikre de kan bli på at klimaendringer, økt havnivå og ekstremvær skyldes menneskelig aktivitet, viser et utkast til neste IPCC-rapport.

Det siste utkastet til den neste rapporten til FNs klimapanel (IPCC) som er kommet mediene i hende, viser at den globale temperaturen vil stige med over to grader, og kanskje så mye som 4,8 grader, innen 2100.

Rapporten, som skal være ferdig mot slutten av 2013, kan fortsatt bli endret.

«Det er overveiende sannsynlig at menneskelig aktivitet har forårsaket over halvparten av den registrerte stigningen i den gjennomsnittlige globale temperaturen siden 50-tallet», heter det i rapporten.

«Overveiende sannsynlig» betyr i IPCCs terminologi at sannsynligheten er på 95 prosent. Det neste trinnet er «så godt som sikkert», det vil si 99 prosent, som er det høyeste nivået vitenskapen opererer med.

– Ikke endelig. I IPCCs siste rapport i 2007 opererte forskerne med en sannsynlighetsgrad på 90 prosent for at klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet, først og fremst brenning av fossile energikilder.

Utkastet som er lekket, dukket opp på bloggen til en klimaskeptiker.

IPCC er ikke særlig glad for lekkasjen, siden den kan føre til forvirring fordi rapporten fortsatt er under arbeid og kan bli endret før den endelige versjonen er klar.

– Teksten som er lagt ut, er derfor ikke den endelige rapporten, uttaler IPCC.

Det store flertallet av verdens klimaforskere er enige om at trusselen fra menneskeskapte klimaendringer forsterkes år for år. Likevel klarte verdens nasjoner ikke å gjøre noen større fremgang i arbeidet med å komme fram til en ny, global klimaavtale under FN-konferansen i Doha nylig.

En slik avtale skal være ferdigforhandlet i 2015 og tre i kraft i 2020.

Press fra fattige. I Doha ble det enighet om å forlenge Kyoto-avtalen til 2020, men bare land som totalt står for under 15 prosent av verdens utslipp av klimagasser, skrev under.

Tre land, nemlig Canada, Russland og Japan, har samtidig skrinlagt sine forpliktelser i henhold til Kyoto-avtalen fra 1997, en avtale USA aldri sluttet seg til.

Fattige land har varslet om at de neste år kommer til å presse på for å få til en radikal FN-mekanisme som kan yte kompensasjon til dem for at de blir påvirket av klimaendringene.

Det er nemlig de rike industrinasjonene som hittil i all hovedsak har stått for utslipp av klimagasser og skapt problemene IPCC dokumenterer i sine rapporter. Men fremvoksende økonomier, med Kina i spissen, er nå i ferd med selv å bli store utslippsnasjoner. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter