Nyheter

«En konge som ikke ser ut til å trives særlig bra i sin rolle»

Kong Carl Gustaf benektet i går anklagerne om kontakt med kriminelle. Svenske aviser kritiserer monarken etter det historiske intervjuet.

At kong Carl Gustaf benektet alle anklager om kontakter med kriminelle og besøk på strippebarer, har vakt reaksjoner i svenske avisredaksjoner. Mange eksperter mener han burde ha gått ut for lenge siden.

Etter nyhetsbyrået TTs intervju med kongen mandag, spares det ikke på kruttet i avisenes ledere tirsdag.

Det sosialdemokratiske Folkbladet i Norrköping skriver at kongen satset alt på ett kort og utfordrer dem som har anklaget ham, til å legge fram bildebevis.

«Om slike bilder fins, er det på tide at kongen blir ekskonge,» skriver avisa i sin leder.

Kongens valg av omgangskrets drøftes flere steder, og uavhengige Helsingborgs Dagblad mener at kongens opptreden, trass i at han har sittet på tronen i 40 år, tyder på udugelighet og isolasjon.

Borgerlige Göteborgs-Posten er inne på det samme sporet når de skriver at en voksen mann, som attpåtil er Sveriges statssjef, «burde vite bedre enn å omgås i miljøer der det fins kriminelle elementer.»

– Ikke gitt av Gud

Avisa påpeker at Sverige har monarki fordi et flertall av svenskene vil ha det slik, men at kongefamiliens stilling ikke på noen måte er «gitt av Gud eller evig».

Sosialdemokratiske Värmlands Folkblad mener det ikke er kongen det er noe i veien med, men monarkiet, som beskrives som en livslang tvangstrøye for familien Bernadotte.

«Hiv et foreldet styresett over bord. Det ville være en lettelse også for en konge som ikke ser ut til å trives særlig bra i sin rolle,» skriver avisa.

Blekinge Läns Tidning, som er uavhengig liberal, beskriver det faktum at kongen lot seg intervjue som eksepsjonelt, siden han aldri tidligere har utsatt seg for den typen spørsmål han fikk.

Avisa mener det avslører en god del om hvor alvorlig kongehuset tar det som er skrevet den siste tiden.

Ifølge konservative Barometern er det et drag av stahet og arroganse i kongens opptreden, og det at han tidligere har tiet, kalles et illevarslende tegn.

«Det kan ikke være lett å være konge», er sosialdemokratiske Arbetarbladets forsonende sammenfatning av saken.

Drøyde for lenge

Kongen drøyde altfor lenge med å svare på anklagene mot ham, sier flere svenske kommentatorer etter intervjuet.

I intervjuet nekter kongen for å ha hatt kontakt med kriminelle, men han er mer vag når det gjelder beskyldningene om at han har besøkt strippeklubber.

Marianne Djudic, som er konsulent ved PR-byrået Taste, sier det er bra at kongen snakker ut, men at han burde ha gjort det tidligere.

– Dette har jo hindret ham i hans yrkesutøvelse, sier hun.

Olof Ruin, som er professor i statsvitenskap og grunnlovsekspert, er inne på det samme når han sier han burde ha svart på anklagene allerede da han møtte mediene under elgjakten i fjor. Da sa han bare at det var på tide å gå videre.

– Det kunne jo tolkes som at noe hadde skjedd. Jeg synes det hadde vært klokt om han sa da det han sier nå, sier Ruin.

– Nå får man anta at det han sier, er sant. Om det viser seg at det ikke er sant, om massemediene fortsetter og finner bevis, da blir situasjonen svært alvorlig for monarken, mener han.

Republikanere håper på debatt

Også Peter Althin, som er leder i Den republikanske foreningen, mener kongen drøyde altfor lenge.

– For alle andre må det være opplagt at den som har et offentlig embete, svarer på kritikk, og som i dette tilfellet, alvorlige anklager. Nå har han gjort det under galgen, og det neste spørsmålet blir om det han sier er riktig, sier Althin.

Han mener naturlig nok at stormen rundt kongehuset burde åpne for ny debatt om monarkiet.

Henrik S. Järrel, tidligere konservativ riksdagsmann og stifter av det rojalistiske nettverket i Riksdagen, tror ikke intervjuet vil overbevise monarkiets motstandere.

– Man har bestemt seg for å stille spørsmål ved kongen, sjikanere ham og angripe hans integritetssfære, og da spiller det vel mindre rolle hva kongen sier, sier han.

Järrel tror at tilliten til kongen blant folk flest kommer til å stige igjen, og at han kan få økt sympati om han blir utsatt for langvarig hets.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter